Električna energija

Elektrodistribucija Srbije će uložiti 50 miliona evra u distributivnu mrežu

elektrodistribucija srbije krediti modernizacija mreza

Foto: Th G from Pixabay

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije uzela je kredite vredne 50 miliona evra za modernizaciju distributivne mreže. Za zajmove od 40 miliona evra od OTP banke Srbija i 10 miliona evra od Inteza banke garant će biti Vlada Srbije.

Davanje državnih garancija za dva kredita je uslov da Elektrodistribucija Srbije (EDS) povuče sredstava po osnovu ugovora koje je sa bankama potpisala pre desetak dana, navodi se u predlogu zakona o davanju garancija koji je u proceduri Narodne skupštine.

Krediti će biti iskorišćeni za unapređenje distributivne mreže, a očekivano vreme za realizaciju svih planiranih radova je jedna godina, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

EDS  je, kako se navodi u predlogu zakona, sproveo postupak za nabavku finansijskih usluga i ponude dve pomenute banke su izabrane kao najpovoljnije.

Ugovorima o kreditima predviđeno je da je period otplate kredita sedam godina, uključujući period počeka od tri  godine, i da je otplata tromesečna. Kamatna stopa na godišnjem iznosi 4,94 odsto plus šestomesečni Euribor za kredit od 10 miliona evra odnosno 4,95 odsto plus šestomesečni Euribor za zajam od 40 miliona evra.

Biće zamenjeno skoro 40.000 drvenih stubova

Projekat unapređenja distributivne mreže podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona sa ugradnjom betonskih stubova, zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i prilagođavanje kućnih priključaka.

EDS je, kako se navodi, već izabrao deonice mreže na kojima je potrebno izvesti radove, i to su distributivna područja Kraljevo, Niš i Kragujevac, dok za veliki deo planiranih radova postoji i pripremljena tehnička dokumentacija. Planirano je da se zameni 39.671 stub.

Ukupna procenjena vrednost radova je 5.898.213.895 dinara ili 49.984.864 evra.

Rekonstrukcija mreže niskog napona doneće smanjenje gubitaka, troškova održavanja, prekida napajanja i neisporučene električne energije, zatim povećanje pouzdanosti, sigurnosti i kvaliteta napajanja potrošača, i distributivnih kapaciteta, kao i bolju zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

30. maj 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

30. maj 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

30. maj 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

30. maj 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka