OIE

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Foto: Samarina

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Samarina, kojoj stanovnici iz milošte dodaju i epitet lepa, poznato je turističko mesto, ujedno i najviše selo u Grčkoj. Samarina je u opštini Grevena, čiji su zvaničnici najavili uvođenje geotermalnog sistema koji će otapati led i sneg na javnim površinama.

Opština Grevena je 2017. pokrenula inicijativu za renoviranje javnih zgrada uz primenu geotermalne energije. Sada je tu novi projekat, čiji je cilj da se uz stečeno znanje funkcionalno i estetski nadogradi trg u Samarini.

Samarina je na 1.550 metara nadmorske visine i centar je grčkog planinskog turizma. Najpoznatija atrakcija je nacionalno skijalište Vasilica. Zime su oštre, pa sneg često zatrpa javne površine ovog malog mesta.

Sistemi za odleđivanje javnih površina su uobičajeni na severu Evrope, posebno u skandinavskim zemljama. Međutim, ovo će biti prvi primer primene geotermalne energije na ovaj način na jugu kontinenta.

Renoviranje i proširivanje trga, uz primenu neiscrpnog obnovljivog izvora energije, daće ovoj destinaciji inovativni karakter uz istovremeno jačanje lokalnog razvoja i dinamike turizma, ističu lokalni zvaničnici.

Samarina trg

Gradonačelnik Grevene Jorgos Dastamanis rekao je da je do sada za program energetske nadogradnje javnih zgrada utrošeno više od šest miliona evra. Zahvaljujući ovim ulaganjima, troškovi grejanja i hlađenja u opštini su smanjeni do 70 odsto.

Projekat je omogućio korišćenje resursa u korist građana, istovremeno doprinoseći smanjenju energetskog siromaštva, ali i smanjenju ugljeničnog otiska.

„Naš cilj je sada da ovu ekološku praksu primenimo i na centralni trg Samarine, kako bi tokom zime uvek bio prohodan i čist, kroz sistem odleđivanja javnih površina geotermalnom energijom, jer visina snega ponekad dostiže čak četiri metra“, istakao je Dastamanis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

20. mart 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

20. mart 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

20. mart 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

20. mart 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik