OIE

Đedović: UAE i Srbija će sarađivati na razvoju vodonika i gradnji novih elektrana

srbija uae vodonik memorandum dubravka djedovic abu dabi

Foto: Dubravka Đedović/Facebook

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Srbija će potpisati memorandum o saradnji u oblasti razvoja vodonika i nastavku saradnje u sektoru obnovljivih izvora energije.

Potpisivanje memoranduma između UAE i Srbije dogovorili su u Abu Dabiju ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Suhail Al-Mazrouei, saopštilo je srpsko Ministarstvo.

Saradnja dve zemlje u oblasti energetike, kako je navedeno, ide uzlaznom putanjom, pa je naredni korak razmena iskustva, stručnog i tehničkog znanja u korišćenju vodonika kao energenta.

Đedović je istakla da je vodonik energent budućnosti, koji će omogućiti čistiju energiju sa manjim uticajem na životnu sredinu. UAE, kako je rekla, ima znanja, razvijene tehnologije i kompanije koje, na temeljima prijateljskih odnosa dve zemlje, već posluju u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora.

UAE može biti značajan partner Srbije u razvoju zelenog i plavog vodonika

Te firme Srbiji mogu biti značajni partneri u daljem razvoju zelene energije, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u energetskom sistemu, istakla je Đedović. Ministarka je naglasila da je korišćenje potencijala obnovljvive energije važan instrument u povećanju energetske bezbednosti Srbije, kao i u dostizanju vizije klimatske neutralnosti.

Kao najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE, ona je navela je vetropark Čibuk 1, i najavila da tokom godine počinje gradnja i Čibuka 2, snage 150 MW. Tu se saradnja neće zaustaviti jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo, dodala je ona.

Ove godine očekuje se početak gradnja Čibuka 2

Ministar Suhail Al-Mazrouei je istakao da odnosi države počivaju na bratskim odnosima lidera UAE i Srbije koji se zasnivaju na iskrenom prijateljstvu. On je upoznao ministarku Đedović sa nuklearnim i kapacitetima za obnovljive izvore energije, koje su razvile UAE, kao i sa budućim planovima za razvoj energetske infrastrukture.

Đedović boravi u Abu Dabiju povodom 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), a učestvovaće i na ministarskom panelu „Kretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nultih neta emisija“, u okviru „Abu Dabi nedelje održivosti“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

17. januar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

17. januar 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

17. januar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. januar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta