Životna sredina

NLB Komercijalna banka donira dva tečna drveta za prečišćavanje vazduha najzagađenijim opštinama

NLB Komercijalna banka tecna drveta Liquid 3 preciscavanje vazduha

Foto: NLB Komercijalna banka

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

NLB Komercijalna banka je obećala da će donirati dva uređaja Liquid 3. Popularno nazvano tečno drvo, to je jedinstveni urbani foto-bioreaktor za prečišćavanje vazduha.

Po jedno tečno drvo dobiće dve opštine u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, saopšteno je. Biće izabrane prema nekoliko kriterijuma: zagađenosti, industrijskoj aktivnosti, intenzitetu saobraćaja, daljinskom grejanju, odsustvu uslova za pošumljavanje, kažu u banci.

Liquid 3 je urbani foto-bioreaktor koji služi za prečišćavanje vazduha, ali i kao klupa, punjač za telefon i noćno svetlo. Prvo tečno drvo postavljeno je u Beogradu ispred zgrade Opštine Stari grad u septembru 2021. godine.

Mikroalge vredno rade na proizvodnji kiseonika

Ivan Spasojević, biofizičar i koordinator projekta Liquid 3 sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, objasnio je ranije za Balkan Green Energy News svrhu i način funkcionisanja tečnog drveta.

Sve je počelo apelom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP Srbija) za hvatanje ukoštac sa zagađenjem vazduha. Liquid 3 se sastoji od staklenog rezervoara napunjenog sa 600 litara vode, mikroalgi i solarnog panela, koji snabdeva električnom energijom malu pumpu.

Pumpa dovodi vazduh u rezervoar kroz rupice. Mikroalge vrše fotosintezu i pretvaraju vodu i ugljen-dioksid u kiseonik, koji se oslobađa u atmosferu. Iz procesa se dobija i biomasa.

Liquid 3 izdvaja teške metale iz vazduha

Jedna od prednosti tečnog drveta je njegova veća otpornost na teške metale, od kojih može da očisti od 300 do 3.000 kubnih metara vazduha. Mikroskopska prašina tipa PM je nosilac takvih supstanci. Većina smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha u Srbiji pripisuje se povišenim nivoima PM čestica.

Cilj projekta jeste da se vazduh očisti u centru grada gde nema mesta za drveće i da se pokrije zimski period, kada listopadno drveće ne vezuje CO2.

Kako je banka navela, donacija će biti vredna skoro šest miliona dinara i deo je šire regionalne akcije, koju će preduzeti sve članice NLB grupe kako bi podržale različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe. Akcija je vredna gotovo 59 miliona dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Počela javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040.

10. januar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

10. januar 2023. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

10. januar 2023. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

10. januar 2023. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije