Električna energija

EPS traži da promeni status i postane akcionarsko društvo

EPS traži da promeni status i postane akcionarsko društvo

Foto: EPS

Objavljeno

13.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nadzorni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije usvojio je predlog odluke o reorganizaciji preduzeća u akcionarsko društvo, koji će uputiti Vladi Srbije. EPS predlaže da prestane da posluje kao javno preduzeće i da nastavi rad kao akcionarsko društvo.

Nadzorni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (JP EPS), usvojio je predlog da promeni pravnu formu i da EPS ne bude više javno preduzeće, već da se reorganizuje u akcionarsko društvo, preneo je portal Nova ekonomija.

EPS bi ovu promenu trebalo da predloži Vladi Srbije, kao svom osnivaču.

Time bi se osnovni kapital EPS-a pretvorio u akcijski kapital, dok bi država postala apsolutni vlasnik svih 36.510.509 akcija, piše ovaj medij. Takođe se napominje da osnovni kapital EPS-a iznosi 365 milijardi dinara, od čega je novčani ulog 4,2 milijarde dinara, dok je nenovčani 360,9 milijardi dinara.

Nadzorni odbor: očekivani efekti transformacije preduzeća u akcionarsko društvo postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja

U odluci Nadzornog odbora EPS-a se napominje da su očekivani efekti transformacije preduzeća u akcionarsko društvo postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja i uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja i vođenja poslova. Zatim i da bi ukidanje statusa javnog preduzeća trebalo da dovede do racionalnijeg korišćenje kadrovskog potencijala i povoljnijih uslova za efikasnije otvaranje i razvoj tržišta, preneo je portal.

Nadzorni odbor EPS-a u odluci se pozvao na to što je Vlada Srbije u zaključku iz 2014. godine prihvatila program reorganizacije EPS-a, kojim je predviđena i promena pravne forme u akcionarsko društvo.

Takođe je i Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaraju u postupku privatizacije, propisano da je Vlada dužna da obezbedi EPS-u promenu pravne forme.

Prema Strategiji državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koja su u vlasništvu države za period od 2021. do 2027. godine, defininsana je promene pravne forme javnih preduzeća u AD ili DOO.

Na sednici Nadzornog odbora EPS-a doneti su i predlozi o izmenama i dopunama osnivačkog akta, kao i predlog Statuta Akcionarskog društva.

Najava o restruktuiranju EPS-a u akcionarsko društvo dogodila se i 2020. godine, ali tada je inicijativu predvodila Vlada Srbije, koja je u pismu o namerama obavestila Međunarodni monetarni fond da će transformisati EPS uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj.

Državni zvaničnici su od 2014. godine najavljivali da bi Elektroprivreda Srbije mogla da promeni status u akcionarsko društvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

13. decembar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

13. decembar 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

13. decembar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

13. decembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta