Energetska kriza

EPCG prešla na manuelno upravljanje elektranama zbog opasnosti od hakerskog napada

epcg hakeri sajber napad djukanovic

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

29.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je zbog opasnosti od sajber napada prebacila svoje elektrane na manuelni sistem upravljanja, a prve analize su pokazale da nije bilo nikakve štete u radu sistema. Vlada Crne Gore i niz državnih institucija prethodnih dana bili su meta hakerskog napada.

Odluku da se pređe na manuelno upravljanje elektranama kompanija je, kako se navodi donela posle upozorenja Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, izjavio je da je i pre upozorenje ANB kompanija pokrenula proceduru zaštite. Osim prelaska na manuelno upravljanje elektranama, EPCG je odlučila i da neki od korisničkih servisa privremeno budu nedostupni, kako bi se onemogućilo pravljenje štete sistemu.

Postrojenje nisu pretrpela oštećenja

Sistem nacionalne elektroenergetske kompanije je stabilan, odnosno prve analize su potvrdile da postrojenja nisu imala oštećenja, rekao je Đukanović, prenela je agencija MINA.

Već danas je EPCG vratila pojedina servise, a Đukanović očekuje da za koji dan stanje bude potpuno redovno. On je istakao da su stručnjaci EPCG uložili veliki napor i serveri kompanije su ostali očuvani.

On je uveren da će inženjeri EPCG stručni i savesni i da će, i u manuelnom sistemu upravljanja, uspeti da ostvare odličan rezultat, kako u pogledu proizvodnje, tako i na planu odbrane i zaštite sistema.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

29. avgust 2022. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

29. avgust 2022. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

29. avgust 2022. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

29. avgust 2022. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.