OIE

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Foto: braco77 from Pixabay

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane raspisalo je tender za izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na lokacijama svojih toplana i kotlarnica. Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje u Beogradu, što bi pomoglo da se sistem grejanja dekarbonizuje.

JKP Beogradske elektrane namerava da istražuje geotermalni potencijal podzemnih voda kako bi ostvarilo uštede u potrošnji glavnih energenata – prirodnog gasa, tečnih goriva i električne energije, a u skladu sa evropskim tendencijama ka kreiranju daljinskih sistema grejanja bez emisija CO2, navodi se u dokumentaciji na Portalu javnih nabavki.

Vrednost posla je 30 miliona dinara, a rok za slanje ponuda je 24. avgust.

Rekonstrukcijom toplana i kotlarnica stvoreni su uslovi za uključivanje obnovljivih izvora u daljinsko grejanje

U dokumentaciji se navodi i da su rekonstrukcijom svih većih toplana i kotlarnica u sistemu JKP Beogradske elektrane ostvarene pretpostavke za početak uključivanja obnovljivih izvora energije, posebno geotermalne energije, u sistem daljinskog grejanja u Beogradu.

Osnovni ciljevi u izradi studije su izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja na 18 odabranih lokacija, procena geotermalnih potencijala, identifikovanje najperspektivnijih lokacija i odabir pilot-područja za dalja istraživanja.

Studija treba da utvrdi mogućnosti za korišćenje geotermalnih resursa u daljinskom grejanju

Ciljevi takođe uključuju kvantifikaciju geotermalnih resursa i sagledavanje mogućnosti uključivanja u sisteme daljinskog grejanja, kao i utvrđivanje fizibilnosti korišćenja geotermalnih resursa u tehnološkom i finansijskom smislu za svaku od lokacija, navodi se u dokumentaciji.

Ponuđači na tenderu moraju biti registrovane naučnoistraživačke organizacije, sa ukupnim poslovnim prihodima od najmanje 60 miliona dinara i bez neto gubitka u poslednje tri finansijske godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

8. avgust 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

8. avgust 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

8. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

8. avgust 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar