OIE

Srbiji za prelazak na 100 odsto zelenu energiju treba 7 GW iz vetra i 6 GW iz solara

Srbiji je za potpunu dekarbonizaciju potrebno 7.000 MW iz vetra i 6.000 MW iz solara zeljko djurisic etf

Foto: Savez inženjera i tehničara Srbije

Objavljeno

27.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

27.12.2021.

Država

Podeli

Srbiji je za potpunu dekarbonizaciju elektroenergetskog sistema do 2050. godine potrebno da izgradi vetroelektrane snage 7.000 megavata (MW) i solarne parkove snage 6.000 megavata, izjavio je Željko Đurišić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, i naglasio da oslanjanje na ugalj nije više moguće zbog nekvalitetnih i malih rezervi, kao i ekonomske neisplativosti.

Politički razlozi za prelazak na obnovljive izvore energije do 2050. godine i „zelene agende“ su, prema rečima Željka Đurišića, manje važni od činjenice da je ugalj u Srbiji lošeg kvaliteta, niske kalorijske moći, a i rezerve su male.

Termoelektrane na ugalj nemaju ekonomsku perspektivu zbog poreza na CO2

Đurišić je na konferenciji Energetska efikasnost i četvrta industrijska revolucija istakao da proizvodnja struje iz fosilnih izvora zagađuje životnu sredinu, ali nema ni ekonomsku perspektivu. Naime, u nekom trenutku će na ovu proizvodnju morati da se plaćaju takse na emisije ugljen-dioksida, koje već iznose 50 evra po megavat satu (MWh), dodao je Đurišić na konferenciji koju je organizovao Savez inženjera i tehničara Srbije.

Ako se, kako je rekao, u analizi novih elektrana za proizvodnju električne energije krene od kriterijuma energetske nezavisnosti „iz igre“ ispadaju prirodni gas i nuklearke, jer se gas uvozi, a uranijuma nema u Srbiji, pa ostaju energija sunca i vetra.

Energija sunca i vetra obezbeđuje energetsku nezavisnost, a ne gasne elektrane i nuklearke

Istraživanje je pokalazalo da je za potpunu dekarbonizaciju elektroenergetskog sistema do 2050. neophodno instalirati kapaciteti snage 7.000 MW za proizvodnju iz vetra i oko 6.000 MW iz sunca, kaže Đurišić, i dodaje da su potencijali za proizvodnju iz ovih izvora mnogo veći.

Scenario potpune dekarbonizacije podrazumeva i hidroelektrane, kao i kapaciteta za balansiranje i skladištenje energije.

Ako Srbija, kako kaže, krene ka potpunoj dekarbonizaciji već do 2040. bi mogla da promeni svoj energetski miks i da tada 70 odsto energije dobija iz obnovljvih izvora, a 30 iz fosilnih goriva.

Komentara: (5)
Bojan / 30.12.2021.

Pošto je nemoguće iz 1 m2 izvući više od oko 100 W, usrednjeno, kako od sunca tako i od vetra… površina Srbije ne bi bila dovoljna da zadovolji tu potrebu (faktor je 1,6). Neka sam pogrešio i duplo… gde da se iselimo?

Dejan / 30.12.2021.

Više nije dilema da li treba napuštati fosilno gorivo. Jasno je da se to mora.
Pitanja: obzirom da su i sunce i vetar ciklični izvori energije, kako možemo da obezbedimo stabilnost energetskog sistema? Pročitao sam negde da se kod solarnih elektrana ide u pravcu iskorišćenja toplotne energije zemlje (tokom noći). Da li to može biti rešenje?
Kako stoji stvar sa termonuklearnom energijom? Da li nauka i tehnologija daju ikakve znake da bi ovakav proces mogao da se kontroliše?

Irac / 30.12.2021.

@Bojan Površina Srbije (bez Kosova) je 77.474 km2 (77.474.000.000 m2) pa je uz „izvlačenje“ 100 W/m2, za 13 GW potrebno zauzeti, približno 600-ti deo teritorije Srbije. Ovo je najlakše moguće postići decentralizacijom proizvodnje energije, gde bi svaki pojedinac bio stimulisan da proizvodi energiju. Treba omogućiti namenske kredite, razviti „rent-a-roof“ modele i slično.

Mirko Orbović / 26.01.2022.

Mene lično brine jedan sasvim drugačiji aspekt iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora (sunca i vetra).

Energija sunca je generator svih prirodnih procesa na zemlji, pa i strujanja vazduha koje je uslovljeno zagrevanjem manje ili više pojedinih delova zemlje, a naročito vodenih površina.

Šta će biti kada dobar deo sunčeve energije, koji je imao upravo ovu ulogu zarobimo, pretvorimo u električnu energiju i usmerimo u druge oblike (potrošomo na način koji ne rezultuje toplotnom emisijom u okolinu).

Kako će se to odraziti na energiju vetra iz koje opet očekujemo skoro isto toliki benefit.

Kako će se to odraziti na ukupnu floru i faunu koja toliko zavisi od sunčeve energije.

I konačno kako će se to odraziti na globalnu tempraturu kroz godine ovakvog iskorišćenja.

Ivan / 11.02.2022.

Većina stanovništva Srbije ne može da plaća cenu energije iz obnovljivih izvora. Zamislite da se za prosečan stan, koji se ne graje na struju, mesečno plača 400€. Uz to u buduću računicu treba dodati i grejanje. Izgleda da imamo genocid u najavi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

27. decembar 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

27. decembar 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

27. decembar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

27. decembar 2021. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović