OIE

EU uključuje ugovore o razlici u ceni u propise o državnoj pomoći, delimično dozvoljava gasne projekte

EU-ugovore-o-razlici-u-ceni-propise-drzavnoj-pomoci-gasne-projekte

Foto: Lukasz Kobus / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska komisija je prihvatila nove Smernice za državnu pomoć za klimu, zaštitu životne sredine i energetiku. Države mogu dati podsticaje projektima ukoliko su u skladu s ciljevima za dekarbonizaciju, a izuzetno i određenim poduhvatima u domenu gasa. Ovaj dokument omogućava državama članicama da kroz aukcije uvedu ugovore o razlici u ceni, uključujući one za emisije CO2.

Podrška javnim sredstvima će imati svoju ulogu u naporima da se omogući brza zelena tranzicija, izjavila je izvršna potpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, zadužena za konkurenciju, nakon što je to telo prihvatilo nove Smernice za državnu pomoć za klimu, zaštitu životne sredine i energetiku (CEEAG).

Dokument će formalno stupiti na snagu u januaru, stoji u objavi. Po tim propisima, neophodno je podudaranje s Evropskim zelenim dogovorom i drugim regulatornim promenama u oblastima energetike i životne sredine.

Države članice Evropske unije „verovatno neće“ dobiti odobrenje da finansijski podrže neki projekat ukoliko on nije u skladu s ciljevima za dekarbonizaciju, dodala je Vestager. Ovaj blok 27 zemalja nastoji da najkasnije do polovine veka spusti neto emisije ugljenika na nulu.

Troškovi za poreske obveznike na ime projekata moraju biti minimalni, ne smeju remetiti konkurenciju

Smernice obuhvataju zaštitu klime i životne sredine i proizvodnju zelene energije. Neki delovi su posvećeni dekarbonizaciji privrede na širokom nivou i s fleksibilnim pristupom i mogućnostima za sve tehnologije koje mogu da doprinesu Evropskom zelenom dogovoru, uključujući obnovljive izvore, mere za energetsku efikasnost, pomoć za zelenu mobilnost, infrastrukturu, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenosti, zaštitu i obnovu biodiverziteta kao i mere za jačanje bezbednosti snabdevanja energentima.

Troškovi koje će snositi poreski obveznici moraju biti svedeni na najniži mogući nivo, a mere koje će biti primenjivane ne smeju da remete konkurenciju. Cilj donošenja smernica je i da se omogući učešće zajednica odnosno zadruga za obnovljivu energiju i malih i srednjih preduzeća (MSP) kao važnih činilaca zelene tranzicije, napominju komesari.

Ulaz za ugovore o razlici u ceni emisija CO2

Revidirani propisi u principu dozvoljavaju pomoć u visini do sto odsto nedostajućih sredstava, pogotovo u slučajevima kada se pomoć odobrava kroz postupak nadmetanja, i na centralnom nivou uvode nove instrumente pomoći poput ugovora o razlici u ceni (CfD-ova), namenjene ozelenjavanju industrije, navodi se u dokumentu.

Ugovori u razlici u ceni emisija ugljenika treba da pomognu u uvođenju revolucionarnih tehnologija u industrijsku proizvodnju

Ugovor o razlici u ceni daje korisniku pravo na isplatu razlike između fiksne, ugovorene cene i referentne cene, na primer tržišne cene po jedinici proizvodnje. Taj mehanizam se poslednjih godina koristio za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, ali mogao bi da se primeni i u vidu referentne cene koja prati nivoe iz Sistema za trgovanje emisijama (EU ETS).

To znači da bi kompanije koje su preko aukcija dobile državne podsticaje plaćale razliku između fiksne cene ugljenika iz ugovora i tržišne cene u slučaju kada je cena emisija iz ETS-a viša od ugovorene cene, i obrnuto, piše u smernicama. Ugovori o razlici u ceni emisija ugljenika (CCfD-ovi) bi trebalo da budu korisna alatka za uvođenje revolucionarnih tehnologija na tržište, saopštila je Evropska komisija.

Izuzetak za projekte za gas koji omogućavaju uvođenje čistog vodonika, biogasa

S novim smernicama prestaje subvencionisanje najzagađujućih fosilnih goriva. Mere podrške novim investicijama u prirodni gas verovatno neće biti odobrene ukoliko nisu kompatibilne s klimatskim ciljevima EU. Gas je „poseban slučaj jer za sada služi kao most na našem putu ka više obnovljive energije“, objasnila je Vestager.

Gasni projekti bi morali da uključe mogućnost za umešavanje zelenog vodonika ili biogasa. Jedan deo CEEAG-a pokriva pomoć za zatvaranje elektrana na ugalj, treset i uljne škriljce i onih za proizvodnju tih fosilnih goriva.

Energetska tranzicija oslonjena na prozjumere

Kada CEEAG bude zvanično usvojen, zameniće postojeće Smernice za državnu pomoć u energetici i zaštiti životne sredine – EEAG. Države članice će biti u obavezi da se novim propisima prilagode najkasnije 2024. godine.

SolarPower Europe je pohvalio izuzimanje projekata krovnih solarnih pogona snage do jednog megavata i projekata do šest megavata u stoodstotnom vlasništvu energetskih zajednica ili MSE-ova iz aukcija. Ta organizacija je saopštila da odluka osnažuje više evropskih građana i kompanija da ulažu u solar i da ubrzava energetsku tranziciju koju predvode prozjumeri. Prozjumeri su oni potrošači električne energije koji i sami proizvode struju.

Novi propisi za državnu pomoć ohrabruju organizovanje odvojenih tendera po tehnologijama, na primer za agrosolar ili za plutajuće solarne elektrane, što osigurava Evropi da zadrži konkurentnu prednost na globalnom nivou u inovativnim tehnologijama za proizvodnju struje iz energije sunca, dodaje SolarPower Europe.

WindEurope: Inovativni projekti mogu da dobiju pomoć direktno, mimo aukcija

WindEurope je saopštio da je razdvajanje aukcija po tehnologija neophodno, uz obrazloženje da tehnologije koje su komplementarne, kao što su vetar i solar, treba da se omasovljuju paralelno te da bi zajedničke aukcije bile kontraproduktivne.

„Pilot-projekti i pokazni projekti su od suštinskog značaja za inovacije u tehnologiji za vetroturbine. S novim smernicama za državnu pomoć, oni mogu dobiti državnu pomoć direktno, mimo aukcija, ukoliko države članice mogu da dokažu da za takve, veoma specifične projekte nema dovoljno konkurencije. To se sad primenjuje i na projekte vetroelektrana s turbinama snage veće od šest megavata, što je presudno za korišćenje najnovije tehnologije na polju turbina“, naglašavaju u organizaciji WindEurope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

22. decembar 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

22. decembar 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

22. decembar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

22. decembar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta