Otpad

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Fotografija: JKP "Vodovod-Krusevac"

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

03.11.2021.

Država

Podeli

Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu proizvodiće biogas od mulja.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.

Pre izgradnje ove nove fabrike, prečišćena otpadna voda se ispuštala, bez kontrole, direktno u Zapadnu Moravu. Slična situacija je i u većini gradova u Srbiji.

Sada, sa novim postrojenjem vrednim 24 miliona evra, cirkularna ekonomija, tj. pretvaranje otpada u energent, došla je u Kruševac.

U Privrednoj komori Srbije rekli su da projekat pokazuje da koncept cirkularne ekonomije ide rame uz rame sa stvaranjem čiste životne sredine i zelenih gradova.

Od mulja do biogasa

“Postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju kojom se kroz proces anaerobne digestije prerađuje mulj. Iz mulja se oslobađa biogas koji se dalje skladišti u rezervoar i putem gasnog generatora pretvara u električnu i toplotnu energiju”, rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod-Kruševac.

Mulj koji se dobija preradom otpadne vode, suši se na suncu u objektu poput staklene bašte. Tako osušen mulj je sličan lignitu, i može se koristiti kao energent.

Taj osušeni mulj mogao bi uskoro da počne da se koristi u gradskoj toplani. Kako mediji javljaju, JKP Toplana u Kruševcu već izvodi analize o tome.

Uskoro i nova postrojenja za preradu otpadnih voda

Cirkularna ekonomija i pretvaranje otpada u energente jedan je od mogućih načina za borbu sa klimatskim promenama i zagađenjem.

Vodovod Krusevac pogon prerade otpadnih voda
Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

Slična postrojenja očekuju se uskoro u Blacu i Brusu gde će Evropska unija finansirati, sa 13 miliona evra iz IPA fonda, obnovu i izgrandju pogona za preradu otpadnih voda.

Komentara: (2)
Radivoje / 08.02.2022.

Vodeći nemački Institut SPRIN-D je novo rešenje „made in Serbia“ genijalno. Upravlja otpadom na mestu nastajanja ,još pre ulaska u gradski kanalizacioni sistem.To je više malih izumčića koji u tehnologij „Aquaducta“ rade nečujno,nevidljivo,bez dodatne energije,bez opterećenja ljudi i prirode,neograničenog vremena trajanja i donose 2.000€ godišnji dobit po stanovniku.Daleko jeftinije a efikasnije.Mana :Naš je

Zarko Rankovic / 16.04.2023.

Fenomenalno. Mozete li nam poslati vas projekat,cisto informativno na e-mail:olioprod@sbb.rs.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. novembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

3. novembar 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

3. novembar 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. novembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja