Klimatske promene

Formula 1 razmatra vodonik kao gorivo budućnosti za bolide

formula-1-vodonik-gorivo

Slika: Pixabay/schuger

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Formula 1 bi mogla u budućnosti uvesti vodonik kao gorivo za trkačke automobile, rekao je direktor Formule 1 Ross Brawn. Korišćenje vodonika bi obezbedilo da trke zadrže uzbuđenje koje izaziva buka bolida, a koje ljubitelji ovog sporta najviše vole, što ne bi bilo moguće sa električnim vozilima, rekao je on.

Međutim, Brawn je u izjavi za BBC takođe rekao da Formula 1 trenutno ne planira da napusti hibridni pogon koji se sada koristi i koji kombinuje unutrašnje sagorevanje sa električnim motorima.

Formula 1 trenutno ne planira da napusti hibridni pogon za bolide

Lando Norris, britanski vozač Formule 1, smatra da bi uvođenje električnih automobila oduzelo dosta od atmosfere u ovom sportu.

Električni motori jednostavno ne daju isti zvuk

Prema njegovim rečima, električni motori jednostavno ne proizvode onaj zvuk koji čini trke posebnim i zbog kojeg ih ljubitelji Formule 1 vole.

Za sada su napori usmereni na razvoj sintetičkih goriva koja koriste ugljenik uhvaćen iz vazduha, poljoprivrednog otpada ili biomase, a pravila ove organizacije zahtevaju da benzin koje se koristi u trkama sadrži najmanje 10% biogoriva, navode mediji.

Manje od 1% emisija Formule 1 dolazi iz samih bolida

Takođe, Formula 1 procenjuje da manje od 1% njenih emisija dolazi iz samih trkačkih automobila, a da je skoro polovina ukupnih emisija ovog sporta posledica logističkih aktivnosti i transporta vozila od jedne do druge piste za trke.

Cilj Formule 1 jedan je da postane klimatski neutralna najkasnije 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

27. jul 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

27. jul 2021. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

27. jul 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić