Životna sredina

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

08.06.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2021.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na moguće tužbe.

Zbog reakcija i argumentovanih žalbi zaštitnika životne sredine i građana i u skladu sa zakonom kojim će se deo Šar planine proglasiti nacionalnim parkom, Vlada Severne Makedonije će poništiti većinu koncesija za male hidroelektrane, naveo je premijer Zoran Zaev.

Neki od ugovora će završiti na sudu i država će morati da plati veliku odštetu, ali ona nema dilemu, naglasio je.

Protesti su bili opravdani

„Cela Evropa smatra male hidroelektrane potpuno obnovljivim izvorima energije jer po standardima to znači potpuno vraćanje u prirodu i otvaranje prolaza za ribe. Ostaje samo voda koja vrti turbinu. Ali to je po standardima. No, verovatno možemo da kažemo da je kod nas reakcija bila opravdana, jer se izgradnja nije uvek izvodila po propisima. Odnosno, priroda nije vraćena u prvobitno stanje, a neke od malih hidroelektrana nemaju prolaz za ribe, koji je namenjen održavanju biodiverziteta kod malih hidrocentrala. Prateći evropske propise u potpunosti, gde treba da se poništi biće poništeno“, rekao je Zaev, kako ga je citirala državna agencija MIA, a preneli su Plusinfo.mk i drugi mediji.

Izgradnja nije izvođena u skladu s propisima, navodi Zaev

U nekim slučajevima postupci su već pokrenuti, u svetlu zakona kojim će Šar planina i vrh Popova šapka biti proglašeni nacionalnim parkom, izjavio je. „Nadam se da ćemo postići dogovore za većinu njih, jer postoje fakture za troškove koji su nastali po ranijim odlukama – 2016, 2015, 2014, 2013.“, podvukao je Zaev.

Zaev ostaje pri stavu da male hidroelektrane nisu pretnja ukoliko se grade kako treba

Premijer je u februaru obećao da će koncesioni ugovor za malu hidroelektranu u Lešnici na Šar planini biti poništen jer ugrožava snabdevanje sela Žirovnica vodom. Istovremeno je izneo tvrdnju da su male hidroelektrane „ako ne najekološkiji, onda jedan od najekološkijih izvora energije“.

To je izazvalo oštre kritike zaštitnika i zaštitnica životne sredine, koji su upozorili na štetan uticaj i preporuku Sekretarijata Energetske zajednice da se takvi pogoni ne subvencionišu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

8. jun 2021. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

8. jun 2021. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

8. jun 2021. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

8. jun 2021. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.