OIE

EBRD želi da finansira izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 od 73 MW

EBRD-Teebinje-solarna-elektrana

Slika: Pixabay/atimedia

Objavljeno

01.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zainteresovana je da podrži izgradnju solarne elektrane Trebinje 1, prvog takvog projekta Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Solarna elektrana Trebinje 1, planirane snage 73 MW i projektovane godišnje proizvodnje od 108,7 GWh, deo je desetogodišnjeg plana ERS-a za gradnju elektrana na obnovljive izvore ukupne snage 1 GW. ERS je prošle godine dobio koncesiju na 50 godina za Trebinje 1, a vrednost investicije je procenjena na oko 52 miliona evra.

“Bili bismo jako srećni kad bismo pružili našu podršku i finansijska sredstva u razvoju ove investicije”, rekla direktorka EBRD-a u BiH Manuela Naessl nakon sastanka sa generalnim direktorom ERS-a Lukom Petrovićem.

Tema razgovora bile su i investicije u prenosni sistem

Ona je rekla da se razgovaralo o nekoliko projekata ERS-a iz obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarni, kao i o investiranju u prenosni sistem, navodi se u saopštenju na sajtu kompanije.

“Veoma je važno omogućiti mreži da preuzme obnovljivu energiju. Ranije smo obezbeđivali kredite, a to ćemo raditi i u budućnosti, jer je veoma važno smanjiti gubitke u distributivnom sistemu i unaprijediti njegovu spremnost,” rekla je Naessl.

EBRD želi da podrži i privatne investitore koji su zainteresovani da dođu u BiH

Naessl je napomenula da je od ključne važnosti imati dobre zakone i zakonodavstvo o obnovljivim izvorima energije, kao i da EBRD želi da podrži i privatne investitore koji su zainteresovani da dođu u BiH i kojima je potreban transparentan i otvoren okvir za rad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

1. jun 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

1. jun 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

1. jun 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

1. jun 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar