Električna energija

Nemačka obezbedila novac za modernizaciju HE Fierza i upravljanja otpadom u Albaniji

nemacka albanija sporazumi he fierza otpad balluku zingraf

Slika: Facebook/Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije

Objavljeno

02.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sredstva iz zajmova i grantova namenjena su rehabilitaciji najveće hidroelektrane u zemlji, sprovođenju master plana za čvrsti otpad i regionalnom razvoju.

Tri sporazuma o saradnji potpisali su Belinda Balluku, ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije, i Peter Zingraf, ambasador Nemačke.

Sporazumima, kako je saopštila ambasada, nemačka vlada i KfW banka podržavaju investicije od 124,9 miliona evra u održivi razvoj Albanije.

Program za jačanje upravljanja otpadom dobiće grant od 5,9 miliona evra

Podrška, koja je uglavnom u formi zajmova sa niskom kamatom, namenjena je jačanju upravljanja otpadom u skladu sa standardima Evropske unije, modernizaciji HE Fierza i podršci regionalnom razvoju u južnom primorskom regionu i regionu Korca-Pogradec, saopštila je Ambasada na Fejsbuku.

Ministarska Belinda Balluku izjavila je da su grantovi povezani sa sprovođenjem i nadzorom u okviru projekata, dok je sporazum o upravljanju otpadom praćen investicionim grantom u vrednosti od 5,9 miliona evra.

Pomoć Albaniji u sprovođenju master plana za čvrsti otpad

Prvi sporazum odnosi se na održivo i klimatski prihvatljivo upravljanje otpadom sa ciljem stvaranja održivog sistema za upravljanje čvrstim otpadom kroz ulaganja u infrastrukturu.

Ovaj sporazum pomaže sprovođenje investicionog plana predviđenog master planom za čvrsti otpad i usklađivanje državnih standarda sa propisima EU. Planirani projekti uključuju izgradnju regionalne deponije u Beratu, kao i izgradnju centara za transfer, saopštilo je Ministarstvo.

HE Fierza je najveća hidroelektrana u zemlji

Drugi sporazum podrazumeva rehabilitaciju hidroelektrane Fierza, koja je sa snagom od 500 MW najveća hidroelektrana u zemlji, kako bi se povećala proizvodnja.

Treći sporazum odnosi se na investicioni program za integrisani regionalni razvoj, koji predviđa infrastrukturne projekte u cilju promocije ekonomskog razvoja područja sa turističkim potencijalom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

2. februar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

2. februar 2021. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

2. februar 2021. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. februar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka