OIE

Hrvatski poljoprivrednici traže poništavanje poziva za aukcije za obnovljive izvore

HPK traži poništavanje konkursa za podsticanje OIE

Foto: HPK

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je poništavanje javnog poziva za aukcije za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši da su kriterijumi za poljoprivredu nejasni, ali i da se konkursom favorizuju uvozni lobiji koji uvoze „sumnjivi otpad“ za proizvodnju struje.

HROTE je krajem jula objavio prvi poziv za iskazivanje interesa za učestvovanje na tenderima za dodelu premije i garantovane otkupne cene za električnu energiju iz obnovljivih izvora. Javni poziv se odnosi na solarne elektrane (50 MW), male hidroelektrane (9 MW), kao i elektrane na biogas (15 MW) i biomasu (14 MW), ukupne snage 88 MW, navodi se u ranijim izveštajima.

HPK traži da jedan od kriterijuma bude 40-70% biomase iz sopstvene proizvodnje

HPK od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traži, između ostalog, da među kriterijumima za odabir bude i to da između 40% i 70% biomase bude obezbeđeno iz sopstvene proizvodnje, uz dokaze o tome, navodi se na sajtu komore.

Komora takođe traži da prednost za dobijanje kvota iz solarnih elektrana imaju vlasnici postojećih objekata, kao i oni koji mogu dokazati veći udeo snage iz sopstvene poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način bi se, kako ističu, dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, umanjio rizik kroz diversifikaciju prihoda, postigla cena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mesta na selu. Takođe, tvrdi HPK, to bi doprinelo postizanju ciljeva koji su propisani nacionalnim i evropskim propisima.

Poljoprivrednicima onemogućeno da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama

S obzirom da novi predlog hrvatske nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećanje udela proizvodnje iz OIE za 15% i proizvodnje u stočarskom sektoru do 35%, HPK smatra da se ovim konkursom šalje pogrešna poruka, ne koristi prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mesta, a da se poljoprivrednicima onemogućava da koriste mere ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

12. avgust 2020. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

12. avgust 2020. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

12. avgust 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

12. avgust 2020. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik