Električna energija

Konkurs za dodelu milion franaka projektima u hidroenergetici

IHA konkurs odrziva hidroenergetika

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.04.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Investitori i oni koji razvijaju projekte u sektoru hidroenergije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Severnoj Makedoniji i Srbiji, imaju još mesec i po dana da se prijave za dobijanje novca iz fonda vrednog milion švajcarskih franaka (1,02 miliona dolara).

Međunarodno udruženje za hidroenergiju (IHA) saopštilo je da je produžen rok za slanje prijava na konkurs za sredstva u okviru fonda za ocenu održivosti (životna sredina, društvo i upravljanje) hidrenergije. Kada je konkurs objavljen u februaru rok je bio 19. april, a sada je 1. jun. Odluka o produženju roka doneta je, kako je saopštila IHA, zbog pandemije korona virusa.

Novac mogu da dobiju projekti koji su u pripremi, kao i oni koji su operativni

Za sredstva iz fonda mogu da se prijave projekti koji su u pripremi, kao i oni koji su u funkciji. Svi koji konkurišu morati da pokažu da su posvećeni održivom razvoju, kao i da su njihovi projekti usklađeni sa nacionalnim ili regionalnim razvojnim planovima.

U periodu 2020-2024. milion franaka dobiće 40 ili više projekata u sektoru hidroenergije

Fond je osnovan kako bi pomogao onima koji investiraju ili razvijaju hidroenergetske projekte u Africi, Aziji, Evropi i Južnoj i Severnoj Americi da povećaju društveni i ekološki uticaj svojih projekata.

U okviru inicijative, ukupno će biti dodeljeno milion švajcarskih franaka za 40 ili više projekata u hidroenergetici između 2020. i 2024.

Fondom upravlja sektor za održivost IHA, a finansira ga švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Prva tranša od 250.000 franaka dostupna je za 17 država

Izabrane firme će dobiti novac za za delimično finansiranje troškova nezavisne procene projekata korišćenjem alata za analizu nedostatka u održivosti hidroenergije, zasnovanog na Protokolu za procenu održivosti hidroenergije.

Alat za analizu održivosti projekata pomaže u prepoznavanju i otklanjanju nedostataka u odnosu na dobru međunarodnu praksu

Alat za analizu nedostataka u održivosti projekata u hidroenergetici omogućava investitorima da identifikuju i reše te nedostatke u odnosu na dobru međunarodnu praksu. Alat ocenjuje projekte u skladu sa ekološkim, socijalnim i upravljačkim standardima Protokola za procenu održivosti hidroenergije.

Prva tranša od 250.000 švajcarskih franaka biće dostupna ove godine za projekte u sledećim zemljama: Albanija, BiH, Egipat, Gana, Indonezija, Južna Afrika, Kirgistan, Kolumbija, Kosovo*, Peru, Severna Makedonija, Srbija, Tadžikistan, Tunis, Ukrajina, Uzbekistan i Vijetnam.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

15. april 2020. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

15. april 2020. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

15. april 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

15. april 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta