Životna sredina

Andrej Vizjak je novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja

Andrej-Vizjak-ministar-zivotne-sredine-i-prostornog-planiranja

Slika: Andrej Vizjak (Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja)

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Andrej Vizjak, novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja, zvanično je preuzeo funkciju i zamenio Simona Zajca.

Andrej Vizjak dolazi iz državne firme za proizvodnju električne energije Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), gde je bio šef sektora za investicije i razvoj i direktor ćerke firme Partner.

Vizjak dolazi iz državne firme Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS)

Prema njegovim prvim izjavama, prioriteti novog ministra biće rešenje problema akumuliranog otpada u mnogim oblastima, pojednostavljenje procedura za izdavanje dozvola i ubrzanje ključnih nacionalnih projekata definisanih državnim prostornim planovima.

Bivši ministar Zajc nastaviće službu u novoj vladi na mestu državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije.

Biografija

Andrej Vizjak (rođen 1964.) diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani gde je 1994. i magistrirao.

Profesionalnu karijeru započeo je u fabrici Litostroj u Ljubljani, a zatim se preselio u Institut „Jožef Stefan“ gde je radio na istraživačkim i razvojnim projektima za računarsku automatizaciju industrijskih procesa za potrebe Fabrike celuloze i papira Videm-Krško.

Diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu

Kao inspektor rada u područnoj jedinici Krško u okviru Inspektorata rada Slovenije počeo je da radi 1994.

U junu 2000. godine postavljen je za državnog sekretara za zapošljavanje u Ministarstvu za rad, porodicu i socijalna pitanja. Iste godine je izabran i u parlament Slovenije i postao vođa poslaničke grupe Slovenske demokratske stranke (SDS).

U dve vlade Janeza Janše bio je ministar

Dve godine kasnije izabran je za predsednika opštine Brežice na lokalnim izborima, a 2004. opet i za poslanika. U prvoj vladi Janeza Janše (2004–2008.) bio je ministar ekonomije, a u drugoj ministar rada, porodice i socijalnih poslova.

Od 2008. do 2011. i od 2012. do 2014. bio je opet poslanik.

U kompanji HESS počeo je da radi 2014. i to kao direktor službe za investicije i razvoj, a 2015. je postavljen i za  direktora ćerke firme Partner.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

20. mart 2020. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

20. mart 2020. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

20. mart 2020. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. mart 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji