OIE

AgroBioHeat objavio konkurs za upotrebu agrobiomase u proizvodnji toplotne energije

AgroBioHeat-objavio-konkurs-za-koriscenje-agrobiomase-za-proizvodnju-toplotne-energije-u-Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u sklopu EU projekta AgroBioHeat, iz programa Horizon 2020, objavila je javni poziv za inovativne inicijative za korišćenje agrobiomase za proizvodnju toplotne energije u postrojenjima sa snagom manjom od 500 kWt.

Poziv, koji se odnosi samo na Hrvatsku, otvoren je do 24. februara.

ZEZ poziva ruralne opštine, poljoprivredne industrije, poljoprivredna gazdinstva ili firme u ruralnim područjima da odlučno preuzmu nove korake: iskorišćavanje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju (grejanje, sanitarna voda, industrijska para), navodi se na portalu projekta Agrobioheat, koji se sprovodi i u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Španiji i Ukrajini.

Traže se projekti za korišćenje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju

Zadruga nudi stručnu podršku pri oblikovanju projektne ideje, kao i pomoć u pronalaženju odgovarajućeg oblika inovativnog načina finansiranja sa naglaskom na uključivanje lokalne zajednice.

ZEZ navodi da traže inicijative koje žele da upotrebljavaju agrobiomasu u malim postrojenjima za grejanje u ruralnim područjima.

Mogu se prijaviti i firme koje nude energetske usluge (ESCO)

Dobra ideja uključuje modernu tehnologiju, visoku efikasnost sa niskim emisijama i naglasak na učestvovanje zajednice u realizaciji.

Mogu se na primer prijaviti gradovi i opšine koje žele da ugrade sistem za grejanje toplotnom energijom ili kotao u javnim zgradama; firme koje nude energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji nisu uvereni u izbor poljoprivredne biomase umesto uobičajene drvne sečke ili peleta; vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivredne i energetske zadruge ili agroindustrije koja namerava da koristi vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle da počne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

14. februar 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

14. februar 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

14. februar 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

14. februar 2020. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.