Životna sredina

Program UN za životnu sredinu nagrađuje šampione planete Zemlje

Program UN za zivotnu sredinu nagradjuje sampione planete Zemlje

Foto: StockSnap from Pixabay

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Devedeset tri laureata je dosad dobilo priznanje za ono što su učinili da zaštite i obnove životnu sredinu.

Prijava kandidata za nagradu Šampioni planete Zemlje traje do 20. marta. Dodeliće je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UN Environment ili UNEP.

Ovogodišnji konkurs ponovo je za priznanja u četiri kategorije: političko liderstvo, inspiraciju i akciju, preduzetničku viziju te nauku i inovacije. Uručuju se za izuzetan doprinos u oblasti zaštite okoline.

Cilj je prepoznavanje doprinosa lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Jedan od najvažnijih kriterijuma za odabir je uticaj u smislu napretka u zaštiti, obnovi i očuvanju životne sredine i potencijala za repliciranje i skaliranje, prenosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

Preostali faktori su inovacije i koliko je ubedljiva i inspirativna priča kandidata ili kandidatkinje.

UNEP će u martu ocenjivati nominacije i zatim sastaviti užu listu za žiri. Laureati se biraju u maju i odluka je konačna. Donose je zvaničnici iz više agencija svetske organizacije i međunarodnih tela. Lane ih je bilo pet. Proglašenje je u oktobru a priznanja se uručuju na ceremoniji.

Tim UN-ovog programa će prvo proučiti kandidate i kandidatkinje i pažljivo izraditi njihove profile, koje onda razmatra šira grupa eksperata. Nagrada je ustanovljena 2005. godine. Od 93 laureata, 22 su svetski lideri, 57 su pojedinci, a 14 udruženja ili organizacije.

Zainteresovani mogu dobiti dodatne informacije od vršioca dužnosti direktora komunikacija Daniela Cooneya, čija je imejl adresa daniel.cooney@un.org.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

12. februar 2020. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

12. februar 2020. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

12. februar 2020. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. februar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji