Životna sredina

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog neusvajanja Nacionalnog plana za smanjenje emisija

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je proceduru za rešavanje spora u vezi sa neusklađenosti emisija devet postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji sa limitima iz EU Direktive o velikim ložištima (Large Combustion Plants Directive – LCPD) koji se odnose na emisije SO2, NOx i prašine.

Sekretarijat je danas poslao uvodno pismo Srbiji u vezi sa nepotpunom primenom ove EU Direktive koja je stupila na snagu 1. januara 2018. u članicama Energetske zajednice.

Kako je saopštio Sekretarijat, za postojeća postrojenja za velikim ložištima postoje dve alternative: poštovanje graničnih vrednosti emisija SO2, NOx i prašine koje predviđa Direktiva i to na nivou svakog pojedinačnog postrojenja ili primena Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP), koji predviđa zbirni limit za sva postrojenja.

Od 16 postojećih postrojenja za velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno procedurom za rešavanje spora

Svako postrojenje mora biti „pokriveno“ na jedan od ova dva načina, a od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištem u Srbiji, devet je obuhvaćeno sporom koji je pokrenut, rečeno je iz Sekretarijata.

Nacrt NERP-a odobren je 2016. godine, ali do danas nije usvojen

Nacrt NERP-a za Srbiju odobren je 2016. godine, ali uprkos višegodišnjim apelima Sekretarijata, do danas nije usvojen.

U nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća postrojenja moraju da usklade granične vrednosti emisija sa limitima propisanim Direktivom na pojedinačnom nivou, ističe Sekretarijat.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice

Sekretarijat smatra da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a, postojeća velike postrojenja za sagorevanje u Srbiji moraju da se usklade sa graničnim vrednostima emisija predviđenim Direktivom EU na pojedinačnom nivou, ali to nije slučaj sa devet postrojenja.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da Srbiji pruži priliku da u roku od dva meseca odgovori na navode o nepoštovanju propisa Energetske zajednice i omogući Sekretarijatu da stekne potpuni uvid u slučaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

15. januar 2020. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

15. januar 2020. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

15. januar 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

15. januar 2020. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović