Električna energija

Izrađen Nacrt kataloga kriterijuma za održivi razvoj MHE u BiH

Nacrt kataloga

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.10.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Međuinstitucionalna i međuentitetska radna grupa, uz tehničku podršku GIZ-a, izradila je Nacrt kataloga kriterijuma za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana (MHE) u Bosni i Hercegovini i pozvala sve zainteresovane strane da pošalju pitanja i komentare. Nacrt kataloga sadrži značajan broj kriterijuma koji su podeljeni u pet poglavlja – Energetika, Upravljanje vodama, Prostorno planiranje, Ekologija voda i Zaštita prirode.

Nacrt kataloga je napravljen imajući u vidu činjenicu da uticaji na životnu sredinu i lokalni socioekonomski uticaji hidroenergije mogu biti značajni, pa stoga odabir potencijalnih mjesta za izgradnju MHE mora uzeti u obzir jasno definisane kriterijume koji pokrivaju različite faktore održivosti i područja uticaja, objasnilo je u saopštenju Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Takođe se napominje da je hidroenergetski sektor jedan od najkompleksnijih u BiH u smislu regulative i podeljenih nadležnosti države, entiteta, kantona i opština.

Nacrt je dostupan za preuzimanje i pregled, a sve zainteresovane strane se pozivaju da pošalju pitanja i komentare putem e-maila na adresu: n.milovcevic@mier.vladars.net do 20.novembra 2019. godine.

Cilj kataloga – ublažavanje ekoloških i socioekonomskih uticaja gradnje MHE

Jedan od glavnih ciljeva izrade Nacrta kataloga je podizanje svesti o značaju održivog razvoja i potrebe za ublažavanjem ekoloških i socioekonomskih uticaja u vezi sa izgradnjom MHE, piše u saopštenju.

Katalog kriterijuma takođe ima za cilj promovisanje strateškog i održivog planiranja u procesu izgradnje MHE, stvaranje osnove za konsultante, projektante i investitore da ocene kvalifikovanost projekta u ranoj fazi planiranja, kao i stvaranje pravnog okvira za donosioce odluka u oblasti izdavanja licenci, dozvola i koncesija za izgradnju i puštanje u rad MHE.

Zbog brojnih negativnih uticaja na životnu sredinu i lokalne zajednice, gradnja MHE izaziva veliku pažnju javnosti i nailazi na snažan otpor širom regiona, kako među običnim ljudima, tako i među organizacijama civilnog društva i u stručnoj javnosti. Prema ranijim izveštajima, u BiH trenutno ima 65 MHE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

30. oktobar 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

30. oktobar 2019. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

30. oktobar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

30. oktobar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta