Mobilnost

U toku prijave za evropsku nagradu SUMP – tema bezbedno pešačenje i vožnja bicikla

sump nagrada prijave pesacenje bicikl

Photo: mobilityweek.eu

Objavljeno

20.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija objavila je poziv za prijave za osmu po redu godišnju nagradu SUMP, kojom se podstiče usvajanje Planova održive urbane mobilnosti (SUMP) od strane lokalnih vlasti širom Evrope i nagrađuju izuzetna dostignuća u prioritetnim tematskim oblastima za svaku godinu.

Fokus ovogodišnje nagrade SUMP je integracija aktivne mobilnosti u planiranje održive urbane mobilnosti, što podrazumeva razvoj i podsticanje pešačenja i vožnje bicikla kao vidova kretanja u gradovima i unapređenje bezbednosti pešaka i biciklista, navodi se u pozivu.

Nagrada SUMP se dodeljuje od 2012. godine i komplementarna je nagradi EUROPEANMOBILITYWEEK, ali je odvojena od nje. Nagrada EUROPEANMOBILITYWEEK je priznanje opštinama za izuzetne aktivnosti tokom Evropske nedelje mobilnosti, koja se održava od 16. do 22. septembra, pojašnjava se na internet stranici nagrade SUMP.

Dobitnici prethodnih sedam nagrada SUMP su šire područje grada Mančestera (Velika Britanija), Turda (Rumunija), Brisel (Belgija), Malme (Švedska), Bremen (Nemačka), Rivas-Vasijamadrid (Španija) i Aberdin (Velika Britanija).

Konkurs je otvoren i za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU

Pravo da se kandiduju za nagradu SUMP imaju lokalne vlasti iz zemalja EU i Evropskog ekonomskog prostora (EEP), kom pripadaju Norveška, Island i Lihtenštajn, ali i iz zemalja koje su kandidati za pristupanje EU (Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Turska) i onih koje su potencijalni kandidati i koje učestvuju u Procesu stabilizacije i pridruživanja (Bosna i Hercegovina, Kosovo*), navodi se u pozivu za prijave.

Konkurs je otvoren od 17. juna do 31. oktobra 2019. godine, dok će žiri za dodelu nagrada pregledati prijave do početka decembra. Pobednik i još dvoje finalista će biti zvanično obavešteni krajem decembra 2019. godine ili u januaru 2020. godine.

Kandidati mogu biti lokalni i regionalni organi vlasti koji imaju zakonska ovlašćenja da učestvuju u izradi i sprovođenju planova održive urbane mobilnosti na svojim teritorijama.

Politički ili visoki predstavnici troje finalista biće pozvani na ceremoniju dodele nagrade, koja će se održati u Briselu u martu/aprilu 2020. godine. Nagradu će uručiti Evropski komesar za saobraćaj, a pobednik i drugo dvoje finalista će dobiti vidljivost na evropskom nivou.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

20. avgust 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

20. avgust 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

20. avgust 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

20. avgust 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu