Mobilnost

U toku prijave za evropsku nagradu SUMP – tema bezbedno pešačenje i vožnja bicikla

sump nagrada prijave pesacenje bicikl

Photo: mobilityweek.eu

Objavljeno

20.08.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska komisija objavila je poziv za prijave za osmu po redu godišnju nagradu SUMP, kojom se podstiče usvajanje Planova održive urbane mobilnosti (SUMP) od strane lokalnih vlasti širom Evrope i nagrađuju izuzetna dostignuća u prioritetnim tematskim oblastima za svaku godinu.

Fokus ovogodišnje nagrade SUMP je integracija aktivne mobilnosti u planiranje održive urbane mobilnosti, što podrazumeva razvoj i podsticanje pešačenja i vožnje bicikla kao vidova kretanja u gradovima i unapređenje bezbednosti pešaka i biciklista, navodi se u pozivu.

Nagrada SUMP se dodeljuje od 2012. godine i komplementarna je nagradi EUROPEANMOBILITYWEEK, ali je odvojena od nje. Nagrada EUROPEANMOBILITYWEEK je priznanje opštinama za izuzetne aktivnosti tokom Evropske nedelje mobilnosti, koja se održava od 16. do 22. septembra, pojašnjava se na internet stranici nagrade SUMP.

Dobitnici prethodnih sedam nagrada SUMP su šire područje grada Mančestera (Velika Britanija), Turda (Rumunija), Brisel (Belgija), Malme (Švedska), Bremen (Nemačka), Rivas-Vasijamadrid (Španija) i Aberdin (Velika Britanija).

Konkurs je otvoren i za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU

Pravo da se kandiduju za nagradu SUMP imaju lokalne vlasti iz zemalja EU i Evropskog ekonomskog prostora (EEP), kom pripadaju Norveška, Island i Lihtenštajn, ali i iz zemalja koje su kandidati za pristupanje EU (Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Turska) i onih koje su potencijalni kandidati i koje učestvuju u Procesu stabilizacije i pridruživanja (Bosna i Hercegovina, Kosovo*), navodi se u pozivu za prijave.

Konkurs je otvoren od 17. juna do 31. oktobra 2019. godine, dok će žiri za dodelu nagrada pregledati prijave do početka decembra. Pobednik i još dvoje finalista će biti zvanično obavešteni krajem decembra 2019. godine ili u januaru 2020. godine.

Kandidati mogu biti lokalni i regionalni organi vlasti koji imaju zakonska ovlašćenja da učestvuju u izradi i sprovođenju planova održive urbane mobilnosti na svojim teritorijama.

Politički ili visoki predstavnici troje finalista biće pozvani na ceremoniju dodele nagrade, koja će se održati u Briselu u martu/aprilu 2020. godine. Nagradu će uručiti Evropski komesar za saobraćaj, a pobednik i drugo dvoje finalista će dobiti vidljivost na evropskom nivou.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

20. avgust 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

20. avgust 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

20. avgust 2019. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

20. avgust 2019. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku