Životna sredina

Off-road vožnje u zaštićenim područjima destruktivne za prirodu

Off-road-voznje-zasticena-podrucja-priroda

Image by TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

02.07.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Centar za životnu sredinu i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta apelovali su na nadležne institucije Bosne i Hercegovine da uvedu rigoroznije kontrole organizovanja off-road vožnji motornim vozilima kroz šume, često baš u zaštićenim područjima, zbog destruktivnog uticaja na prirodu ovih izuzetno osetljivih ekosistema.

Inicijativa, koja se odnosi na off-road vožnje će, kako se navodi u saopštenju Centra za životnu sredinu, biti poslata nadležnim organima, kao i upravama nacionalnih parkova BiH.

Po Pravilniku o unutrašnjem redu u nacionalnim parkovima Republike Srpske, zabranjena je vožnja izvan postojećeg puta kojim je dozvoljeno kretanje motornih vozila, dok su po Zakonu o zašiti prirode republički organi, jedinice lokalne samouprave i druge organizacije i institucije, kao i sva pravna i fizička lica pri obavljanju svojih poslova i zadataka dužni da postupaju u skladu sa načelima, ciljevima, merama i uslovima zaštite i trajnog očuvanja prirode, piše u saopštenju.

Draško Adamović, iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, naveo je da off-road vožnje donose emisije buke, kretanje kroz stanište i uzurpaciju živog sveta, kao i ispuštanje štetnih motornih ulja i izduvnih gasova što sve predstavlja nesumnjive faktore ugrožavanja biodiverziteta.

Takve manifestacije se moraju sprovoditi usklađeno stepenu zaštite lokacije, mora postojati kontrola i praktična zaštita na licu mesta, kao i poštovanje zakonskih odredbi i pravilnika o zaštiti prirodnog nasleđa koji je i bez ovoga na margini, istakao je Adamović.

Iva Miljević, koordinatorka Programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu, kaže da u propisima jasno piše da je predviđena zaštita prirode i zabrana delatnosti i radnji kojima se uništava.

U slučaju zaštite prirode ne govori se samo o već zaštićenim područjima, čija je zaštita često samo na papiru, već o svim prirodnim vrednostima BiH koje se narušavaju i zapostavljaju, dodala je ona.

„Apelujemo na nadležne institucije da uvedu rigoroznije kontrole prilikom realizacije ovakvih aktivnosti i to posebno u zaštićenim područjima gdje živi svijet zahtijeva jedan poseban nivo zaštite“, istakla je Miljević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

2. jul 2019. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

2. jul 2019. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

2. jul 2019. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

2. jul 2019. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.