Električna energija

HEP objavio poziv za dodelu sredstava iz fonda ZelEn

Slovenija-podsticaji-grejanje-biomasa-subvencije-e-vozila

Foto: zelen.hep.hr

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) raspisala je javni poziv neprofitnim organizacijama i javnim ustanovama koje se brinu o osetljivim grupama stanovništva za dodelu ukupno 1 milion hrvatskih kuna (oko 135.000 evra) iz fonda ZelEn, koji se finansira prodajom električne energije dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, navodi se na sajtu HEP-a.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije (OIE), registrovanih u sistemu garancije porekla. Proizvod je namenjen firmama koje su se odlučile za društveno odgovorno poslovanje, brigu o životnoj sredini i korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registrovanih u sistemu garancije porekla

Sredstva ostvarena prodajom ZelEna prikupljaju se u fond iz kog se finansiraju projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za potrebe ustanova koje se brinu o osjetljivim kategorijama stanovništva.

Kandidati moraju imati projektnu dokumentaciju za projekte energetske efikasnosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procenom investicije.

Prošle godine, na konkursu se dodeljivalo ukupno 1,5 miliona kuna (200.000 evra).

Prethodna tri ciklusa pomogla da se izbegne 68 tona emisija CO2 godišnje

U prethodna tri ciklusa podrške iz fonda ZelEn, sprovedeno je devet projekata ukupne vrednosti 2,4 miliona kuna (oko 323,000 evra), zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 240.000 kWh i izbegnuta emisija 68 tona CO2 godišnje, navodi HEP.

Tokom 2018. godine, bilo je više od 130 kupaca električne energije ZelEn, što je omogućilo preduslove za raspisivanje najnovijeg javnog poziva, stoji u saopštenju.

Cena ZelEna je 20 evrocenti ili oko 1,5 kunu/MWh. Tako na primer, firma koja ima godišnju potrošnju 1 milion kWh platiće za ZelEn svega 1,497 kuna (oko 200 evra) više godišnje ili oko 125 kuna (oko 16.8 evra) više mesečno u odnosu na običnu električnu energiju, piše na sajtu ZelEna.

HEP za sada nudi ZelEn samo kupcima iz kategorije preuzetništva, ali je cilj da taj ekološki proizvod što pre bude dostupan i domaćinstvima, navodi se na sajtu ZelEna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

30. maj 2019. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

30. maj 2019. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

30. maj 2019. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. maj 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti