OIE

Najčitanije u februaru: Hidroelektrane, uticaj OIE na životnu sredinu, problemi u sektoru otpada

Foto: BGEN

Objavljeno

01.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Februar je bio mesec žestoke konkurencije tekstova na verziji portala Balkan Green Energy News na srpskom/lokalnom jeziku, pa je lista najčitanijih formirana u samom foto-finišu. Posebna lista je dostupna za verziju portala na engleskom jeziku.

Jedan tekst je odskočio po čitanosti na srpskom jeziku. Verovatno više i nije iznenađenje da se radi o hidroelektranama (HE).

Mesto broj 1 – Albanija zaustavlja gradnju hidroelektrana zbog brige o zaštiti životne sredine

Samo što je stupila na dužnost, nova albanska ministrka za energetiku i infrastrukturu Belinda Balluku je ne samo zahtevala smene nekih od ključnih ljudi u sektoru energetike u Albaniji, već i izjavila je da će zaustaviti izgradnju novih hidroelektrana (HE) i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 postrojenja.

Albanija zaustavlja gradnju hidroelektrana zbog brige o zaštiti životne sredine

Mesto broj 2 – Pravilna procena uticaja na životnu sredinu i saradnja sa lokalnom zajednicom ključni za projekte OIE

Projekte obnovljivih izvora energije (OIE) u regionu, posebno izgradnju malih hidroelektrana (MHE), često prate kontroverze, naročito kada investitori ne nastupaju u dobroj veri. Postoji i druga strana medalje kada su u pitanju projekti OIE, jer se dešavalo i da investitor uradi sve što treba, a na kraju bude oštećen zbog regulatornih promena. U intervjuu za Balkan Green Energy News, Zoran Obradović, direktor wpd Adria, razgovarao je o ovim problemima iz perspektive investitora.

Pravilna procena uticaja na životnu sredinu i saradnja sa lokalnom zajednicom ključni za projekte OIE

Mesto broj 3 – Upravljanje otpadom u Srbiji – problemi, izazovi i moguća rešenja

Srbija ima nagomilane probleme u sektoru otpada, a naš uvodni tekst na ovu temu je bio treći najčitaniji na lokalnoj verziji portala u februaru. Tekst je bio uvod za seriju intervjua sa vodećim ekspertima koji se bave temom otpada u Srbiji.

Upravljanje otpadom u Srbiji – problemi, izazovi i moguća rešenja

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

1. mart 2019. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

1. mart 2019. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

1. mart 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

1. mart 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine