OIE

Naknada za podsticaj proizvodnje iz OIE ostaje ista i u 2019.

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije odlučila je da u 2019. godini ne poveća naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, pa će ova taksa i dalje biti 0,093 dinara po kWh.

Naknada za podsticaj obračunava se tako što se iznos naknade množi sa izmerenom količinom potrošnje aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu, a koja se izražava u kWh. Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa.

Povlašćeni proizvođači električne energije su oni koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Reč je o malim hidroelektranama (MHE), solarnim elektranama, vetroparkovima, biogasnim elektranama.

Sredstva prikupljena od naknade koriste se i za troškove balansiranja proizvodnje električne energije od povlašćenih proizvođača električne energije koje obavlja Elektroprivreda Srbije (EPS).

Naknada je uvedena 2013. godine, i regulisana je Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

14. februar 2019. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

drvene elise vetroelektrane

Drvene elise za vetroturbine doživele svetsku premijeru u Nemačkoj

14. februar 2019. - Drvene loptice za vetroparkove predstavljaju pokušaj da se reši problem otpada koji nastaje kada istekne rok upotrebe opremi u vetroparku

Pocinje izgradnja cetvrte vetroturbine Sloveniji drzavni DEM

Počinje izgradnja četvrte vetroturbine u Sloveniji, objavio državni DEM

14. februar 2019. - Dravske elektrarne Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju jedne vetroturbine u opštini Loški Potok

obuka za servisere toplotnih pumpi

Prijavite se na obuku za instalaciju i servisiranje toplotnih pumpi

14. februar 2019. - GIZ i kompanija Energy Net su ponovo otvorili konkurs za obuku za instaliranje i servisiranje toplotnih pumpi u Srbiji