Životna sredina

UNDP finansira incijativu Sarajevo – Smart City za poboljšanje javnih usluga u domenu životne sredine

Foto: UNDP BiH

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je zvanično započela saradnja u okviru pilot inicijative Sarajevo – Smart City. Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge vezane za kvalitet vazduha, upravljanje otpadom i javni prevoz, saopštio je UNDP BiH.

Sarajevo – Smart City, pilot inicijativa koju finansira UNDP, ima za cilj otvaranje dijaloga između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog grada i testiranje inovativnih rešenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korišćenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

Memorandum o razumevanju su potpisali Abdulah Skaka, gradonačelnika Sarajeva, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

„Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge (npr. kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, javni prevoz i sl.). Takođe će podržati implementiranje inovativnih rešenja kojima će se doprineti povećanju efektivnosti i produktivnosti firmi, a ujedno potvrditi korisnost rešenja zasnovanih na novim tehnologijama kojima se osigurava snažnija povezanost između urbane ekonomije i šireg gradskog ekosistema“, izjavio je Khoshmukhamedov.

Inicijativa se oslanja na učešće i doprinos istaknutih i stručnih građanki i građana Sarajeva okupljenih u „City Mind Lab“-u, od kojeg se očekuje da vodi ceo proces i ponudi inovativne ideje i rešenja.

„Grad Sarajevo se ubrzano razvija, infrastrukturno i ekonomski, beležimo turistički rast, postajemo regionalni centar, a sve to treba da prati primena modernih i pametnih rešenja u delovanju organa vlasti i gradske uprave. Ova administracija je uvođenje pametnih tehnologija postavila među svoje prioritete, a inicijativa koju danas potpisujemo je važan korak u tom smjeru“, rekao je Skaka.

Jedno područje unutar Grada Sarajeva će biti odabrano za testiranje različitih, međusobno povezanih, aktivnosti koje se potom mogu primeniti u širim razmerama. Projekat će najpre pomoći dizajniranje alata za virtuelnu stvarnost/3D kako bi se osigurala prostorna vizualizacija i kreiranje projekcije „Digitalne mahale 2050“ zasnovane na viziji građana i kako bi se podržale inicijative manjeg obima koje će pomoći pretvaranje te vizije u stvarnost, navodi se u saopštenju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

16. novembar 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

16. novembar 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

16. novembar 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

16. novembar 2018. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku