OIE

U Hrvatskoj objavljen poziv za sufinansiranje sistema za korišćenje OIE u porodičnim kućama

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.11.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Republike Hrvatske pokrenuo je novi javni poziv za sufinansiranje sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u porodičnim kućama. Ukupno je dostupno 12 miliona kuna (oko 1,61 miliona evra), navodi se u saopštenju FZOEU.

„Sa 12 miliona kuna građanima ćemo sufinansirati nabavku i ugradnju kotlova na biomasu i toplotnih pumpi. U zavisnosti od područja gde se kuća nalazi, moguće je dobiti podsticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35,000 kuna s PDV-om za ugradnju sistema na biomasu ili do 45,000 kuna s PDV-om za sisteme sa toplotnom pumpom“, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Cilj je podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima grejanja i klimatizacije. „Takvi sistemi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva“, izjavio je Ponoš i istakao da to utiče na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Inače, troškovi za grejanje u hrvatskim domaćinstvima predstavljaju i do 75% ukupnih režijskih troškova. Zamenom starijih peći efikasnijim kotlom moguće je uštedeti na količini ogrevnih drva, dok je korišćenjem toplotne pumpe moguće smanjiti korišćenje električne energije i do 4 puta, navodi se u saopštenju.

Za sufinansiranje mogu da se prijave vlasnici ili suvlasnici porodičnih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno za stanovanje, a imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2.

Poziv će biti otvoren do iskorišćenja sredstava, odnosno do kraja godine.

Građani čiji zahtevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinansiranju i Ugovor, a imaće rok od 12 meseci za ostvarenje svog projekta.

Direktor Fonda najavio je da će sličan poziv biti objavljen i tokom prve polovine 2019. godine, a da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i toplotne pumpe moći da dobiju sredstva i za solarne sisteme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

2. novembar 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

2. novembar 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

2. novembar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

2. novembar 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik