Životna sredina

Energetska zajednica: Kosovo* nije primenilo pravila za ograničenje emisija iz elektrana na ugalj

Energetska zajednica: Kosovo nije primenilo pravila za ogranicenje emisija iz elektrana na ugalj

Slika: EPS

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je preliminarni postupak za rešavanje sporova protiv Kosova* zbog propusta u transpoziciji i primeni propisa koji se odnose na emisije velikih ložišta.

Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine Kosova*, koje ima za cilj smanjenje emisija, ne ispunjava obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici tako što nije u potpunosti prenelo granične vrednosti sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za postojeće elektrane, kako je predviđeno u Direktivi o velikim ložištima (LCPD).

Sekretarijat, takođe, smatra da pravila za nove elektrane nisu usklađena sa odredbama Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Obaveze iz Direktive o velikim ložištima i Direktive o industrijskim emisijama (IED) počele su da se primenjuju 1. januara 2018. godine u odnosu na postojeće i nove elektrane.

Članice Energetske zajednice trebalo je do ovog roka da usklade svoje zakonodavstvo sa odredbama ovih direktiva, naveo je Sekretarijat, i dodao da su pravila o ograničavanju emisija iz velikih ložišta ključna za ograničenje zagađenja vazduha, pa se očekuje se da njihovo sprovođenje donese veliku zdravstvenu i ekološku korist ovim državama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

3. jul 2018. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

3. jul 2018. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

3. jul 2018. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

3. jul 2018. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada