Energetska efikasnost

EU: Do 2030. energetska efikasnost da se poveća 32,5 odsto

EU-Do-2030-energetska-efikasnost-da-se-poveca-325-odsto

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska unija je postigla dogovor o povećanju energetske efikasnosti od 32,5 odsto do 2030. godine i o novim pravilima za projekat Energetske unije, koja će pomoći članicama da ispune energetske i klimatske ciljeve.

Novi cilj, koji su dogovorili pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) i Saveta EU, trebalo bi da bude revidiran do 2023. godine kako bi se uzelo u obzir značajno smanjenje troškova usled ekonomskih ili tehnoloških inovacija, i može biti samo povećan, kaže se u saopštenju Parlamenta.

Postignut je dogovor i o mehanizmima za projekat Energetske unije i o okviru u kojem bi članice trebalo da ostvare energetske i klimatske ciljeve EU.

Svaka članica, kako se navodi u saopštenju, mora da pripremi integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 31. decembra 2019. godine, a potom do 1. januara 2029. godine, i tako svakih narednih deset godina. Prvi od ovih planova odnosiće se na period od 2021. do 2030. godine, uzimajući u obzir i dugoročnu perspektivu, a svaki sledeći će obuhvatiti naredni desetogodišnji period.

Ovi planovi će uključivati nacionalne ciljeve, doprinose, politike i mere za svaku od pet dimenzija Energetske unije: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, istraživanje i inovacije i konkurentnost.

Članice, takođe, moraju da pripreme dugoročne strategije koje određuju njihovu viziju politike do 2050. godine. Evropska komisija će proceniti integrisane planove i dati preporuke ili usvojiti mere za rešavanje problema, ako smatra da je došlo do nedovoljnog napretka ili da nisu preduzete adekvatne aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

21. jun 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

21. jun 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

21. jun 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

21. jun 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik