Životna sredina

Hrvatska banka za obnovu i razvoj dobila 15 miliona evra za unapređenje biodiverziteta

Hrvatska-banka-za-obnovu-i-razvoj-dobila-15-miliona-evra-za-unapredjenje-biodiverziteta

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila je 15 miliona evra Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) u okviru linije za finansiranje prirodnih bogatstava (Natural Capital Financing Facility) kako bi poboljšala očuvanje biodiverziteta, unapredila zelenu infrastrukturu i ojačala otpornost na klimatske promene.

Liniju za finansiranje prirodnih bogatstava uveli su pre tri godine EIB i Evropska komisija kako bi podržali investicije kompanija koje se bave prirodom i transformacione šeme širom Evrope.

U toku je program tehničke pomoći koji će osigurati da HBOR bolje identifikuje projekte za prirodna bogatstva sa najvećim uticajem na životnu sredinu i poboljša pripremu individualnih modela lokalnih preduzeća i javnih ustanova, saopštio je EIB.

Banka je navela da je 34 odsto prirodnih područja u Hrvatskoj zaštićeno u okviru programa Natura 2000.

Od obezbeđih sredstava korist bi mogle da imaju hrvatske kompanije koje se bave održivom poljoprivredom, komercijalnim šumarskim poslovima i turizmom, navodi se u saopštenju banke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

4. jun 2018. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

4. jun 2018. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

4. jun 2018. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

4. jun 2018. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.