Mobilnost

Saradnja Jaguara i Rimca za kraljevsko venčanje

Saradnja-Jaguara-i-Rimca-za-kraljevsko-vencanje

Slika: Jaguar

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Jaguar je u saradnji sa hrvatskom kompanijom Rimac Automobili napravio od čuvenog klasika E-type moderan električni automobil, kojim su se nakon venčanja odvezli princ Hari i Megan Markl.

U jednom od najlepših automobila svih vremena, umesto šestocilindarskog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, našli su se baterija i elektromotor snage 220 kW. Električni pogon je modelu proizvedenom 1968. povećao snagu sa 246 konjskih snaga na 295, a Jaguar E-type Concept Zero od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,5 sekundi, što je za sekundu brže od modela sa klasičnim motorom.

Sa električnim Jaguarom može se preći maksimalno 270 kilometara, dok mu je za punjenje baterije potrebno nešto ispod sedam sati. Interesantno je da električni pogon ne menja originalnu konstrukciju automobila i da se vrlo brzo može vratiti u originalno stanje.

Osim pogona, promenjen je i enterijer automobila, pa se sada na sredini nalazi veliki LED ekran, dok iza volana više nema klasične instrument table, koja je zamenjena digitalnom.

Za konverziju na električni pogon delom je zaslužna i hrvatska kompanija Rimac Automobili, koju je 2009. godine osnovao Mate Rimac u Svetoj Nedelji. Pored ograničene serije svoja dva modela Concept One i Concept Two, Rimac je poznat i po tome što je proizveo baterije za hibridni sportski model Aston Martin Valkyrie, koji je razvijen u saradnji sa Red Bul Rejsingom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

24. maj 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

24. maj 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. maj 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

24. maj 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu