Električna energija

Hrvatska pokreće projekat uvođenja napredne IT mreže u HEP

Crna Gora berza elektricne energije

foto: pixabay

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske je objavilo oglas za direktnu dodelu projekta uvođenja naprednih IT mreža u sistem distribucije električne energije firme HEP – Operator distributivnog sistema (HEP – ODS), koja se bavi snabdevanjem strujom stanovništva i privrede na celoj teritoriji zemlje.

HEP – ODS posluje u sastavu Hrvatske elektroprivrede (HEP), a projekat je vredan 229 miliona kuna (30 milion evra).

U oglasu ministarstva za direktnu dodelu ovog strateškog projekta se kaže da uvođenje takvog naprednog sistema treba da optimizuje postojeću elektromrežu i tako smanji ukupne gubitke u elektrodistributivnom sistemu širom zemlje.

Uspostavljanje napredne infrastukture omogućava preciznije računanje gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u celoj distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na nivou potrošača, saopštilo je ministarstvo.

Postojeća konvencionalna elektromreža će kroz ovaj projekat biti razvijena i optimizovana uvođenjem efikasnijih transformatora i smanjenjem tehničkih gubitaka, a automatizacija srednjenaponske mreže će poboljšati pouzdanost snabdevanja i omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u elektromrežu.

Pilot projekat će biti sproveden u pet od ukupno 21 područja na kome HEP – ODS snabdeva potrošače strujom, odnosno u područjima u kojima je najveća i srednja koncentracija krajnjih potrošača. HEP – ODS na svojoj Internet prezentaciji navodi da su gubici u 2016. godini bili na nivou od 7,6 odsto.

Smanjenje gubitaka 1,1 odsto

Do 85 odsto novca, odnosno maksimalno 149,950,132 kuna (20,2 miliona evra) za sprovođenje projekta će biti obezbeđeno iz Evropskog fonda za regionalni razvoj kao bespovratni zajam, preciziralo je ministarstvo.

Krajnji rok za podnosenje projektnog predloga za uvođenje napredne IT infrastrukture u distributivnu mrežu Ministarstvu okoliša i energije Hrvatske je 1. jun 2018.

Ministarstvo kao glavne očekivane rezultate projekta navodi manje gubitaka električne energije u distributivnoj mreži širom zemlje za najmanje 1,1 odsto i povezivanje više krajnjih korisnika na napredne delove nacionalne distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. maj 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. maj 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. maj 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

11. maj 2018. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović