Električna energija

Kredit Svetske banke podrška i povećanju cena električne energije u Srbiji

Kredit Svetske banke podrska i povecanju cena elektricne energije u Srbiji

Photo: worldbank.org

Objavljeno

10.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kredit Svetske banke (SB) od 160,6 miliona evra, odobren Srbiji, podržaće Elektroprivredu Srbije (EPS), između ostalog, i u približavanju trenutne cene električne energije za garantovano snabdevanje, koja se odnosi i na domaćinstva, tržišnoj ceni.

Procenat i datum povećanja cene nisu određeni.

Reč je o tri kredita, koja je Srbiji 20. marta odobrio Odbor izvršnih direktora SB u iznosu od 225,7 miliona evra kao podršku naporima Vlade Srbije da poboljša upravljanje javnim rashodima, da energetske i transportne državne kompanije učini efikasnijim i finansijski održivim i da unapredi zdravstvenu zaštitu svojih građana.

Drugi kredit za politku javnih rashoda i razvoj državnih kompanija (PEPU DPL 2) od 160,6 miliona evra podržaće, kako se navodi u saopštenju SB, višegodišnje napore Vlade Srbije da poveća efikasnosti i efektivnost javne potrošnje, kao i da transformiše energetski i transportni sektor.

„PEPU DPL 2 će pomoći da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018, uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije“, navodi se u saopštenju SB.

U dokumetu koji objašnjava Drugi kredit za politku javnih rashoda i razvoj državnih kompanija, navodi se da će povećanje tarifa za električnu energiju poboljšati energetsku efikasnost.

„Podržavanje povećanja tarifa za električnu energiju, što će pomoći ispravljanju iskrivljenih cenovnih signala, će verovatno doneti ekološku korist kroz poboljšanu energetsku efikasnost. Potrošnja energije i emisije CO2 su u Srbiji visoki, u poređenju sa drugim zemljama jugoistočne Evrope, s obzirom na veliki udeo fosilnih goriva (posebno lignita) u energetskom miksu. Postepeno prilagođavanje cena električne energije za domaćinstva, mala i srednja preduzeća stvoriće podsticaje za efikasnije korišćenje električne energije, uključujući i obeshrabrivanje njene upotrebe za grejanje, a time i obezbeđivanje potencijalnih pogodnosti za ublažavanje klimatskih promena“, navodi se u dokumentu SB.

Među ciljevima PEPU DPL 2 je, takođe, i povećanje broja korisnika programa Energetski zaštićenog odnosno ugroženog kupca, sa 60.600 domaćinstava u 2014. godini na 70.000 u 2018. (od čega je 30 odsto domaćinstava koje vode žene). Kredit će podržati i nastojanja EPS-a da optimizuje svoju radnu snagu u cilju povećanja nivoa obrazovanja, kao i aktivnosti Srbijagasa i železničkih kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

10. april 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

10. april 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

10. april 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

10. april 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta