Električna energija

Izveštaj: Zaokret u formiranju berzi električne energije u zemljama Energetske zajednice

Photo: Pixabay

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zemlje Zapadnog Balkana 6 (WB6) preusmerile su svoje aktivnosti sa razvoja nacionalnih dan-unapred tržišta električne energije odnosno berzi, na pronalaženju efikasnog rešenja koje će osigurati brzo uvođenje ovog tržišta i povezivanje sa susednim tržištima, navodi se u najnovijem Izveštaju o električnoj energiji za Zapadni Balkan (WB 6 Electricity Monitoring Report) Sekretarijata Energetske zajednice (EZ).

Međutim, u celini, napredak regiona je veoma ograničen od poslednjeg izveštaja u novembru 2017. godine.

„Članice EZ su postigle slab napredak, uprkos obnovljenom interesu za primenu regionalnih rešenja za dan-unapred tržišta i spajanje tržišta“, naveo je Sekretarijat.

Prema izveštaju, reformske mere za povezivanje u oblasti električne energije u zemljama WB6 u velikoj meri zavise od krupnih institucionalnih promena na nacionalnom nivou, kao što su razdvajanje operatora prenosnog i distributivnog sistema i imenovanje operatora za dan-unapred tržište.

Sekretarijat ističe da su dešavanja u periodu od poslednjeg izveštaja bila u senci odstupanja u elektroenergetskom sistemu ENTSO-E, koja potiču od spora operatora prenosnog sistema (TSO) Srbije Elektromreže Srbije (EMS) – Kosova* KOSTT, što je najozbiljnija prepreka funkcionisanju regionalnog tržišta električne energije.

Inače, 2015. godine šest zemalja EZ: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo* i Srbija, zajedno sa državama EU: Austrija, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija odlučile su da preduzmu korake za poboljšanje energetske povezanosti u regionu.

Izveštaj WB6 prati sprovođenje “mekih” mera kao što su razvoj spot tržišta ili berzi, prekogranično balansiranje, raspodelu regionalnih kapaciteta i međusektorske mere.

Razvoj berzi – zaokret

U izveštaju se navodi da se većina država inicijalno odlučila za uspostavljanje sopstvenog nacionalnog dan-unapred tržišta odnosno berzi električne energije, ali sada se fokus prebacio na pronalaženje efikasnog rešenja kroz partnerstva, koja će osigurati brže uvođenje tržišta i povezivanje sa susednim tržištima.

Outsourcing poslova trgovanja i kliringa smatra se najefikasnijim načinom puštanja u rad dan-unapred tržišta u BiH, dok u Crnog Gori firma za osnivanje berze električne energije (BELEN) privodi kraju raspisivanje tendera za pronalaženje strateškog partnera, koje se očekuje u drugom kvartalu 2018.

Operator prenosnog sistema Albanije OST je pozvao operatore Kosova*, Makedonije i Crne Goru da razmotre učešće u Albanskoj berzi električne energije (APEKS) kao akcionari.

A, u Srbiji, SEEPEX je započeo pregovore sa Mađarskom berzom za električnu energiju (HUPX) o spajanju.

Prekogranično balansiranje – Albanija

Najznačajniji napredak od poslednjeg izveštaja napravila je Albanija, gde su prelazna pravila balansiranja, pripremljena uz tehničku podršku u okviru regionalnog programa povezivanja tržišta energije WB6, usvojena i primenjuju se od 1. januara 2018. godine.

Makedonija je sada jedina zemlja Zapadnog Balkana u kojoj za regulisane kompanije i dalje ne važi imbalance settlement.

Razvoj regionalnog balansnog tržišta ključan je za jačanje konkurencije.

Regionalna raspodela kapaciteta – najveća prepreka

Nije bilo napretka ni u primeni bilateralnih sporazuma između operatora prenosnih sistema Kosova* i Srbije, EMS i KOSTT. U izveštaju je nedostatak napretka u primeni Sporazuma o povezivanju KOSTT i ENTSO-E naveden kao najveća prepreka regionalnoj saradnji u WB6.

Međusektorske mere – nema novih dobavljača

Nedostatak napretka u ovoj oblasti, kako se navodi u izveštaju, je značajan, posebno u pogledu daljeg otvaranja veleprodajnog i maloprodajnog tržišta.

Na maloprodajnom nivou, nijedna vlada WB6 nije preduzela aktivnosti za izbor univerzalnog snabdevača u nediskriminatornom i javnom postupku. U praksi, male kupce i domaćinstva i dalje snabdevaju po regulisanim cenama postojeći dobavljači.

Regulisane cene i dalje su na nivou koji ne pruža podsticaj novim dobavljačima da uđu na tržište, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

2. april 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

2. april 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

2. april 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

2. april 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta