Električna energija

Predlozi iz sektora energetike i ekologije čine trećinu liste ključnih infrastrukturnih projekata

Predlozi iz sektora energetike i ekologije cine trecinu liste kljucnih infrastrukturnih projekata

Photo: gov.me

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nacionalna investiciona komisija Crne Gore usvojila je listu od 36 ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, među kojima je 11 projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine za koje će biti izdvojeno više od 1,2 milijarde evra.

U saopštenju službe za informisanje Vlade Crne Gore navodi se i da je Komisija tu užu listu poslala Vladi na razmatranje i usvajanje.

Za ovih 36 projekata obezbeđeno je 2,13 milijardi evra od čega je 1,17 milijardi za osam energetskih projekata i 62,9 miliona za tri projekta zaštite životne sredine. Vlada Crne Gore je obezbedila i 789,6 miliona evra za šest saobraćajnih projekata, 74,2 miliona za deset projekata iz oblasti društvenih delatnosti i 28,3 miliona evra za devet infrastrukturnih projekata iz raznih oblasti, dodaje se u saopštenju.

Nacionalna investiciona komisija je na spisak ključnih prioritenih projekata u oblasti energetike stavila korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski deo interkonekcije Italija – Crna Gora – Srbija – Bosna i Hercegovina, Jonsko-jadranski gasovod, ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja sa toplifikacijom grada Pljevalja, unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i kvaliteta napajanja električnom energijom turističkih oblasti.

Komisija je na spisak projekata iz oblasti zaštite životne sredine stavila unapređenje vodosnabdevanja Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, i tretiranja otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

Na spisku je i projekat Međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope.

Vlada Crne Gore je formirala Nacionalnu investicionu komisiju kojom predsedava premijer Duško Marković sredinom decembra 2016. godine. To telo treba da pruža stručno usmeravanje i da prati sve što je od značaja za pripremu i sprovođenje infrastrukturnih investicionih projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

28. mart 2018. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

28. mart 2018. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

28. mart 2018. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

28. mart 2018. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta