Voda

Svetski dan voda: Odgovor je u prirodi

Svetski dan voda Odgovor je u prirodi

Photo: UN-Water

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Svetski dan voda obeležava se danas pod sloganom Odgovor je u prirodi, koji ukazuje na to da u borbi protiv sve češćih poplava, suša i sve zagađenije vode, sama priroda nudi rešenja.

Tema ovogodišnjeg Dana voda je Priroda za vodu, a osim akcenta na najveće probleme sa vodom u 21.veku, tradicionalno se organizuju akcije, tribine i šalju poruke preko društvenih mreža kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda, i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Prema podacima UN, oštećeni ekosistemi utiču na kvantitet i kvalitet vode dostupne ljudskoj upotrebi. Danas 2,1 milijardi ljudi živi bez bezbedne vode za piće u svojim domovima.

Više od dva miliona tona otpada svakog dana se baci u potoke, reke i jezera i ukoliko se trend nastavi do 2025. potrebe za svežom vodom premašiće sadašnje raspoložive resurse.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a već od naredne godine obeležava se u celom svetu.

Animirana poruka UN za ovogodišnji, jubilarni Dan voda:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Znacaj javne cesme u toku toplotnog talasa

Pošalji peticiju: Inicijativa za obnovu i izgradnju javnih česama

22. mart 2018. - Inicijativa Pravo na vodu omogućila je građanima da svojoj opštini ili gradu pošalju peticiju za obnovu postojeće ili izgradnju nove javne česme

Berlin, otpadne vode, kisnica, vodosnabdevanje

Berlin kopa rezervoare za prikupljanje kišnice

22. mart 2018. - Berlin gradi infrastrukturu za sakupljanje i skladištenje kišnice, uključujući podzemne rezervoare, i postaje grad-sunđer

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

22. mart 2018. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

22. mart 2018. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.