Otpad

Hrvatska nije zaštitila građane od industrijskog otpada, EU je šalje na Sud pravde

Hrvatska nije zastitila gradjane od industrijskog otpada, EU je salje na Sud pravde

Photo: curia.europa.eu

Objavljeno

09.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odlučila da pošalje Hrvatsku na Sud pravde Evropske unije (EU) zbog neuspeha da osigura adekvatan nivo zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine na lokalitetu Crno brdo kod mesta Biljane Donje, u blizini grada Benkovca, na manje od 50 metara od domaćinstava.

Evropska komisija (EK) je saopštila da skoro četiri godine industrijski otpad deponovan na ilegalnoj deponiji Crno brdo nije sklonjen i propisno uređen, što stvara opasnost od zagađenja podzemnih voda i vazduha. Prema podacima EK, lokacija se trenutno koristi kao odlagalište velike količine ostataka iz proizvodnje feromangana i silikomangana.

„Pošto hrvatske vlasti nisu uspele da deklarišu taj materijal kao otpad u skladu sa Direktivom o otpadu, oko 140.000 tona ovog potencijalno štetnog kamenog agregata je deponovano direktno na zemljište, što ugrožava lokalne stanovnike i životnu sredinu“, navodi EK.

Hrvatska je trebalo da uredi upravljanje otpadom u skladu sa pravilima EU o otpadu najkasnije do kraja 2015. godine, a EK je naglasila da se zemlja obavezala u nekoliko navrata da će rešiti ovaj problem, ali se na terenu ništa nije promenilo.

EK je pokrenula postupak kršenja propisa protiv Hrvatske u martu 2015. godine.

„Pošto nije postignut napredak u osiguranju pravilnog upravljanja otpadom u Biljanama Donjim kako otpad ne bi ugrožavao ljudsko zdravlje i štetio životnoj sredini, EK je odlučila da Hrvatsku uputi na Sud pravde EU“, istakla je EK.

Prema zakonu EU, Hrvatska bi trebalo da uspostavi mere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica kroz vazduh.

U skladu sa Direktivom o otpadu, države članice EU moraju da odlažu otpad na način koji ne ugrožava zdravlje ljudi i životnu sredinu, i da zabrane ostavljanje, odlaganje ili nekontrolisano bacanje otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

9. mart 2018. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

9. mart 2018. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. mart 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

9. mart 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.