Životna sredina

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

Slika: EBRD

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin jednodnevnog Investicionog samita za Zapadni Balkan 2018, 26. februara u Londonu.

Fokus samita će biti na promociji regionalnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, dva važna sektora u regionu Zapadnog Balkana (WB6) koji čine Albanija, Bosna i Hercegovina, BJRM, Srbija, Kosovo* i Crna Gora.

Prema saopštenju EBRD-a, samit u Londonu će takođe poslužiti i kao platforma za diskusiju o tome kako ubrzati soft connectivity agendu. Najvažniji element dnevnog reda je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i stvaranje olakšica za strana ulaganja.

Svo šestoro premijera prihvatilo je poziv predsednika EBRD Sume Čakrabartija da učestvuje na samitu, navodi se u saopštenju. Prema programu, oni će biti učesnici panela posvećenom premijerima WB (Western Balkans prime ministers’ session), koji se održava po neformalnom, gimnih modelu.

Prvi ljudi vlada zemalja WB6 u Londonu se očekuju u pratnji resornih ministara nadležnih za teme skupa i poslovnih ljudi, kako bi skupa što bolje predstavili međunarodnim kompanijama potencijale svojih zemalja i privukli  strane investicije.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan u februaru 2014, okupio je više od 500 delegata u EBRD sedištu u Londonu, i bio prvi događaj koji je okupio i sve čelnike vlada Zapadnog Balkana i Hrvatske na jednom mestu, na temu buduće ekonomske saradnje.

Banka je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.

Drugi Investicioni samit Zapadnog Balkana u EBRD-u održan je u februaru 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

30. januar 2018. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

30. januar 2018. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

30. januar 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

30. januar 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine