OIE

Lepoglava – prvi hrvatski zeleni zatvor

Lepoglava – prvi hrvatski zeleni zatvor

Slika: Šumska biomasa d.o.o.

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zatvor Lepoglava je prešavši na grejanje drvnom sečkom ovog meseca, postao prvi zeleni zatvor u Hrvatskoj koji koristi obnovljive izvore energije. Time je napravljen prvi korak ka preusmeravanju ovog energenta u javne ustanove.

Šumska biomasa d.o.o, ćerka firma Hrvatskih šuma, sklopila je ugovor sa Kaznionicom Lepoglava i isporučila prvih 1.000 tona drvne sečke za grejanje, u vrednosti od skoro 50.000 evra (412.500 kuna).

„Prelaskom na obnovljive izvore energije, zatvor u Lepoglavi ostvariće veliku uštedu kada su troškovi za energiju u pitanju, i ukloniće oko 900 tona CO2 iz životne sredine. Istovremeno će i poboljšati uslove boravka zatvorenika“, rekao je direktor firme Šumska biomasa, Marko Klobučar, za Balkan Green Energy News portal.

S obzirom da je reč o prvoj isporuci, i da je zatvor u okolini Varaždina prva javna institucija koja će koristiti drvnu sečku za grejanje, još se ne zna tačno koliko je ovog energenta potrebno za celu grejnu sezonu. Količina ogreva zavisi i od dužine hladnog perioda.

„Svakako da hiljadu tona nije dovoljno za celu sezonu. U Lepoglavi su se u prethodna dva meseca grejali na fosilna goriva, kao i godinama unazad, a tek sada, u decembru, prelaze na biomasu,“ kaže Klobučar.

Pretpostavka je, dodaje on, da bi se grejna sezona mogla pokriti sa 2.000 – 2.500 tona, ali bolje procene imaće krajem ove zime.

„Najvažnije je da će se kaznionica u celosti grejati na drvnu sečku, a fosilna goriva će se koristiti samo i isključivo u slučaju kvarova, ili eventualnih preoptrećenja, objašnjava Klobučar i zaključuje da je reč o zaista prvom zelenom zatvoru.

Zatvor Lepoglava

U ozelenjavanju Lepoglave, osim Hrvatskih šuma i Šumske biomase, učestvovalo je i Ministarstvo poljoprivrede, sa zajedničkim ciljem da se stvore uslovi za razvoj domaćeg tržišta drvne sečke, i da se ona iz izvoza preusmeri za grejanje u bolnice, škole, vrtiće i druge javne ustanove.

„Tako bi se umanjio izvoz drvne sečke i u Hrvatskoj bi se zadržali svi benefiti korištenja tog najstarijeg obnovljivog izvora energije“, kaže Klobučar.

Takvo usmerenje je dodatno opravdano činjenicom da je Hrvatska energetski veoma zavisna zemlja koja uvozi oko 55% potrebne energije. Više od 66% javnih zgrada (u vlasništvu države, županija, gradova i opština) kao energent koriste naftu, gas ili ugalj, u svakom slučaju fosilna goriva, a Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama i trebalo bi da iskoristi svoje resurse i pređe na cirkluarnu ekonomiju, dodao je direktor Šumske biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

7. decembar 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

7. decembar 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

7. decembar 2017. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

7. decembar 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.