OIE

EPS obezbedio 80 miliona evra za prvi vetropark, gradnja počinje 2019.

EPS obezbedio 80 miliona evra za prvi vetropark, gradnja pocinje 2019.

Photo: EPS

Objavljeno

30.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ i Nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje izgradnje vetroparka u Kostolcu, snage 66 MW. Ovo će biti prvi kapacitet za proizvodnju električne energije iz vetra u proizvodnom portfoliju EPS-a, kojim dominiraju elektrane na ugalj.

Ukupna vrednost projekta je 97 miliona evra, a EPS će obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava. Početak gradnje je planiran za 2019, a prvi kilovat-sati se očekuju 2020.

Plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima. Gradiće se na prostoru površinskih kopova i odlagališta pepela EPS-ovog ogranka „TE-KO Kostolac“. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 miliona kilovat-sati, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Potpisan je i poseban sporazum sa KfW bankom o namenskoj donaciji za EPS u iznosu od milion evra. U skladu sa pravilima KfW banke, novac iz donacije namenjen je za angažovanje eksperata za planiranje i upravljanje kapacitetima, dodatni monitoring ptica i slepih miševa, i dopunu procene uticaja na životnu sredinu.

Milorad Grčić, v. d. direktor EPS-a, izjavio je da gradnja vetroparka govori da EPS, ceo srpski energetski sistem i Srbija sigurnim koracima idu ka ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.

Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva, je rekao da vetropark u Kostolcu nije u okviru kvote od 500 MW kapaciteta iz energije vetra sa povlašćenom cenom, već je ovo novi kvalitet koji doprinosu ispunjenju obaveza Srbije.

On je istakao da su u toku projekti u energetici ukupne vrednosti tri milijarde evra, od čega su projekti koje realizuje EPS vredni oko dve milijarde evra.

Arne Gos, direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu, naveo je da će gradnja vetroparka smanjiti emisije ugljen-dioksida smanje 120.000 tona.

Četiri lokacije za vetrenjače

Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elisa 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

30. novembar 2017. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

30. novembar 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

30. novembar 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. novembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti