Električna energija

Prototip prve grčke pametne baterije za domaćinstva u februaru 2018

Prototip prve grcke pametne baterije za domacinstva u februaru 2018

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.10.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prototip prve grčke litijum-jonske pametne baterije za domaćinstva biće spreman u februaru naredne godine, najavio je Vasilis Nikolopulos, prvi čovek i suvlasnik grčke firme Intelen u izjavi za radio stanicu novinske agnecije ANA, “Praktino 104.9”.

Kako prenose grčki mediji, Nikolopulos je u intervjuu za radio stanicu naveo da trenutno dve grčke firme rade na razvoju prvog modela ove baterije za komercijalnu upotrebu, po ugledu na modele Tesla u SAD i Mercedes u Nemačkoj. Njegov tim radi sa mladim grčkim istraživačima iz Demokritos nacionalnog istraživačkog centra, koji su osnovali specializovanu kompaniju i razvili nove litijum-jonske elektrode obogaćene grafinom, koji mnogo bolje skladišti energiju. Uz Intelenov softver ta tehnološka inovacija je dovela do prve grčke pametne baterije.

“Naš doprinos su algoritmi koje smo već ranije kreirali, kako bismo u prvom tromesečju 2018. godine imali gotov prototip baterije koju ćemo i testirati u Grčkoj.

“Pametan” element baterije skladišti energiju tako što je povezuje sa šemom potrošnje svakog individualnog domaćinstva  i minimalizuje troškove energije – potrošači mogu da kombinuju ovu bateriju sa solarnim panelima, ili jeftinijom cenom struje.

Pametna baterija će omogućiti domaćinstvima da uskladište energiju u periodu kada su cene niske a onda je troše u vreme kada je cena viša.

Za sada, cena litijum-jonske baterije je visoka, naglasio je Nikolopulos, što znači da će neki podsticaji ili subvencije biti neophodni kako bi ona bila ekonomski isplativa za domaćinstva.

Po njegovim rečima, nove zakonske direktive EU nakon 2018, uvešće varijabilne cene električne energije u Grčku, tako da će se cena električne energije menjati tokom dana. Pametna baterija će omogućiti domaćinstvima da uskladište energiju u periodu kada su cene niske a onda je troše u vreme kada je cena viša.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

20. oktobar 2017. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

20. oktobar 2017. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

20. oktobar 2017. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

20. oktobar 2017. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović