Električna energija

CEDIS ulaže 78 miliona evra u elektrodistributivnu mrežu

Slika: CEDIS

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koji obavlja ulogu operatora distributivnog sistema, uložiće u naredne tri godine 78 miliona evra u razvoj i održavanje elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, javili su crnogorski mediji.

U trogodišnjem periodu, realizujući plan investicija, CEDIS će ulagati u nastavak ugradnje pametnih brojila, izgradnju novih elektroenergetskih objekata, obnavljanje distributivne mreže, kao i optimizaciju radne snage i usavršavanje zaposlenih.

Zaposleni u CEDIS-u u narednom periodu najviše će raditi u Ulcinju i Herceg Novom, zbog sve veće potrebe ovih područja za električnom energijom, usled izgradnje veoma velikog broja turističkih i stambeno-poslovnih objekata, izjavili su za Dnevne novine predstavnici ove energetske kompanije.

„U toku septembra počinje izgradnja trafostanice 35/10 kilovati (kV) „Novi Ulcinj“, vredne više od dva miliona evra. Završavaju se i radovi na priključnom 35 kV kablovskom vodu od trafostanice 35/10kV „Kumbor“ do nove trafostanice 35/10kV „Klinci“, sa polaganjem kabla u podmorskom delu trase u dužini od oko 1.000 metara“, precizirali su u CEDIS-u.

Osnovan prošle godine

Kao nezavisna kompanija, CEDIS je osnovan, tačnije izdvojen iz matične kompanije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), krajem juna prošle godine. Elektroprivreda je vlasnik 100 odsto akcija.

Time je, podsećaju u kompaniji, poštovana direktiva EU sa kojom je usklađena i domaća regulativa, odnosno Zakon o energetici po kojem se delatnost operatora distributivnog sistema električne energije obavlja samo u nezavisnom pravnom licu koje ne obavlja druge energetske delatnosti.

CEDIS distribuira električnu energiju do 370.000 potrošača u Crnoj Gori i zapošljava oko 1.300 radnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

21. septembar 2017. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

21. septembar 2017. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

21. septembar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. septembar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta