OIE

Prvi vetropark u Bosni i Hercegovini u Tomislavgradu

Photo:Pixabay

Objavljeno

22.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Prva elektrana na vetar u Bosni i Hercegovini će snabdevati strujom stanovništvo opštine Tomislavgrad kada bude izgrađena i stavljena u pogon do kraja ove godine, saopštila je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Vetropark pod nazivom Mesihovina će se prostirati na dužini od 22 kilometara u centralnom području te opštine a imaće ukupnu instaliranu snagu od 50,6 megavata.

Projekat izgradnje vetroparka je vredan oko 81 milion evra a glavni investitor je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB).

Elektrana na vetar će imati 22 agregata tipa SWT-2.3-108 koji će godišnje proizvoditi oko 165 gigavat sati električne energije, saopštila je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Izgradnja temelja za stubove turbina je početa kao i izgradnja kanala za polaganje kablovske mreže unutar vetroparka i kablova koji spajaju turbine.

Elektroprivreda HZ HB je potpisala ugovor sa konzorcijumom Siemens u kome su firme Siemens Danska i Siemens Hrvatska za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada u vetroparku Mesihovina. Ugovor za postavljanje interne kablovske mreže i povezivanje u nacionalni elektroprivredni sistem BiH je potpisan sa konzorcijumom ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o.

U saopštenju Elektroprivrede HZ HB se dodaje da su prve komponente turbina i stubova preneta na gradilište gde je početa njihova montaža na temelje.

Elektroprivreda HZ HB smatra da će vetropark Mesihovina, kada bude završen i stavljen u pogon, moći da snabdeva električnom energijom oko 27,500 domaćinstava. Prosečna potrošnja struje po domaćinstvu je oko 6.000 kilovat sati godišnje u opštini Tomislavgrad.

Završetak radova na izgradnji vetroparka Mesihovina i početak rada na proizvodnji električne energije se očekuje do kraja 2017. godine

Novac za izgradnju prvog vetroparka u BiH su obezbeđena iz više izvora, saopštila je Elektroprivreda HZ HB, precizirajući da je vlada Savezne Republike Nemačke dala donaciju od milion evra a da je nemačka razvojna banka KfW obezbedila kredit of 71 miliona evra dok je ostatak novca obezbedila Elektroprivreda iz sopstvenih sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

22. avgust 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

22. avgust 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

22. avgust 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

22. avgust 2017. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović