OIE

Zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane kompanije Suzlon Wind Energy kod Sarajeva

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlasti Kantona Sarajevo dale su zeleno svetlo za izgradnju vetroelektrane koju u tom delu Bosne i Hercegovine (BiH) namerava da izgradi kompanija Suzlon Wind Energy BiH.

Vlasti Kantona Sarajevo su donele odluku kojom se potvrđuje postojanje javnog interesa za izgradnju i korišćenje vetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići, u opšini Hadžići. Vetroelektranu, instalisane snage 25,2 MW, bi činilo 12 turbina.

Zastupnik kompanije Suzlon za BiH Samir Džaferbegović rekao je za Radio Sarajevo da je nakon merenja na ovom lokalitetu ustanovljeno da je prosečna brzina vetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom za izgradnju vetroelektrane.

On je dodao da je kompanija zbog toga odlučila da počne da obavlja pripreme za izgradnju i dodao da je opština Hadžići poznata po dobroj klimi za investitore.

Džaferbegović je rekao da će kompanija i ove godine postaviti još jedan stub sa opremom za merenje, kako bi se obezbedila „sveža merenja”, koja bi zadovoljila zahteve banaka i fondova koji će sufinansirati izgradnju.

Vrednost projekta se procenjuje na više od 30 miliona evra. Vrednost razvoja projekta i pripreme za izgradnju iznosi gotovo milion evra, dok će nabavka opreme i sama izgradnja infrastrukture koštati 30,5 miliona evra, rekao je on.

Džaferbegović je rekao da, posle potpisivanja ugovora o koncesiji, sledi pribavljanje različitih dozvola, ali da očekuje da će se sve to završiti u periodu od jedne godine.

Projektovanje i inženjering biće povereni domaćim kompanijeama koje će to raditi uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Ta kompanija će nastojati i da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vetroelektrane izabere domaće kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

9. avgust 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

9. avgust 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

9. avgust 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

9. avgust 2017. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.