OIE

Energija iz obnovljivih izvora kroz prekograničnu saradnju Srbije i Hrvatske

OIE prekogranicna saradnja Srbije i Hrvatske

Photo:Pixabay

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Postrojenja na obnovljive izvore energije će biti otvorena na obe strane granice Srbije i Hrvatske zahvaljujući prekograničnoj saradnji dve zemlje, koju je podržala EU. Nekoliko manjih solarnih elektrana će biti izgrađeno u Vinkovcima a kogeneracijsko postrojenje u Somboru.

Sporazum o partnerskim odnosima u izgradnji elektrana i kogeneracijskog postrojenja (CHP) u okviru projekta Exploitation of Different Energy sources for Green Energy production – X–DEGREE je prvo potpisan u Novom Sadu a onda i u Vinkovcima. Taj projekat, vredan oko 1,6 miliona evra se finansira iz Interreg IPA fonda kao deo Programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Nosilac projekta je Univerzitet u Novom Sadu u partnerstvu sa komunalnim preduzećem Vodokanal Somboa i Fondom Evropski poslovi Vojvodine, preduzećem Vinkovački vodovod i kanalizacija i Poljoprivrednim institutom Osijek.

Projektom se predviđa izgradnja nekoliko manjih solarnih elektrane ukupne snage 380 kilovata (kW) na zgradama vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i kogeneracijsko postrojenje na biogas proizveden prečišćivanjem otpadnih voda u Somboru.

Predsednik Uprave vodovoda u Vinkovicima Dražen Milinković je precizirao da će biti postavljeno šest solarnih generatora ukupne snage 380 kilovata vrednosti oko 545.000 evra. Ti solarni generatori će biti postavljeni na rezervoarima Lipovac (50kW), Vinkovce (140 kW) i Retkovce (40 kW) a ostala tri ukupne snage 50 kilovata će biti na pogonima za preradu otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku.

On je rekao da će solarne elektrane dovesti do smanjenja emisija CO2 iz pogona za proizvodnju pijaće vode, javio je portal Seebiz.eu.

Direktorka Agencije za investicije i razvoj Grada Vinkovaca Mirta Štrk je izjavila da će uz izradu tehničke dokumentacije za izgradnju biogasnog CHP postrojenja u Somboru i solarne elektrane u Vinkovcima biti definisani uslovu za njihovu izgradju i da će stručnjaci osječkog Poljoprivrednog instituta i novosadskog Univerziteta raditi u mobilnoj laboratoriji na receptima za smesu za biogasnog postrojenja iz prečišćenih otpadnih voda komunalnih preduzeća.

Analizom kukuruza, koji je zastupljen u proizvodnji biogasa sa 70 odsto u Hrvatskoj, u mobilnoj laboratoriji ćemo dobiti podatake pomoću kojih će se odrediti najbolje kombinacije biljnih masa i hibrida kukuruza za proizvodnju biogasa i energije, izjavio je Branimir Šimić iz Poljoprivrednog instituta iz Osijeka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

24. jul 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

24. jul 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

24. jul 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

24. jul 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik