Životna sredina

HEAL globalna kampanja protiv zagađenja vazduha u Beogradu

Slika: Milan Ilić

Objavljeno

13.06.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Udruženje za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) pozvalo je vlasti Srbije da ulože napore da se očisti vazduh u zemlji u okviru kampanje „Skini masku mome gradu” koja je sprovedena u Beogradu u okviru Svetskog dana borbe protiv astme 2017. godine. Kampanja je dobila podršku Ministarstva zdravlja Srbije i stručnjaka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koji sprovode pilot istraživanje o izloženosti suspendovanim česticama PM2.5.

HEAL (Health and Environmental Alliance) je neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjima o uticaju životne sredine na zdravlje u Evropskoj uniji.

Skini masku mome gradu je globalna inicijativa zdravstvenih radnika, koju predvodi HEAL, za poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenju emisije štetnih gasova. Aktivisti incijative pozvali su gradske vlasti širom sveta da se drže smernica o kvalitetu vazduha Svetske zdravstvene organizacije i usvoje odgovarajuću politiku i programe.

Savetnica u HEAL-u za zdravlje i životnu sredinu za Balkan Vlatka Matković Puljić je upozorila da celi region mora hitno da preduzme mere za zaštitu zdravlja stanovništva, navodeći da je samo u Srbiji više od 10.000 ljudi umrlo zbog izloženosti suspendovanim česticama i ozonu. Ona je kao rešenje navela zamenu uglja obnovljivim izvorima energije, transport železnicom i poboljšanje infrastrukture dodajući da je za to potrebna politička volja.

Prema podacima koje je ona navela, u Srbiji je zabeležno 3,366 smrtnih slučajeva od posledica upotrebe uglja za proizvodnju električne energije. Stopa smrtnosti zbog zagađenja u Srbiji je na nivou od 137,3 na 100.000 stanovnika što je značajno više od evropskog proseka od 64,2, rekla je Matković Puljić.

Stručnjaci pozivaju na hitnu akciju

Tim upozorenjima se pridružila i doktorka Branislava Matić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koja je rekla da podaci iz sistema za monitoring pokazuju da se svake godine povećava zagađenost vazduha zbog čega je potrebna hitna akcija svih struktura i donosioca odluka radi rešavanja problema lošeg kvaliteta vazduha.

Apelu HEAL-a za bolji kvalitet vazduha se pridružila Međunarodna federacija asocijacija studenata medicine – Srbija (IFMSA-Serbia) koja je izrazila zabrinutost zbog male pažnje posvećene prevenciji bolesti uzrokovanih lošim kvalitetom vazduha. Mi smo generacija na kojoj ovaj svet ostaje, mi smo generacija koja će lečiti bolesti zagađenog vazduha i klimatskih promena. Zahtevamo svoje pravo na čist vazduh i životnu sredinu zbog javnog zdravlja svih naših sugrađana, kaže se u saopštenju IFMSA.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Dr. Meho Mahmutović je ocenio da program prevencije treba usmeriti na poboljšavanje kvaliteta vazduha jer se tako smanjuje smrtnost od respiratornih i kardiovaskularnih obolenja a time se smanjuju i troškovi lečenja. Zdravstveni aspekt mora da se uzme u obzir u donošenju strateških nacionalnih odluka, rekao je on.

HEAL u Srbiji sarađuje sa lokalnim zdravstvenim radnicima radi promovisanja rešenja usmerenih na izvore zagađenja vazduha koji najviše pogađaju svaki grad, i rešenja za propise, politiku i druge aktivnosti usmerenih ka pozitivnim promenama a ključno mesto u kampanji zauzimaju vizuelni materijali koji prikazuju ljude kako koriste „svetleće maske” , opremljene LED indikatorima za nadgledanje kvaliteta vazduha. Kada je kvalitet vazduha dobar i nivoi PM 2,5 niski, maska svetli zeleno; kada je kvalitet vazduha loš i nivoi visoki, maska postaje crvena.

Globalna kampanja „Skini masku mome gradu“ pokrentua je u Beogradu, Varšavi, u Adani, Istanbulu i Iskenderunu, Londonu, Solt Lejk Sitiju, Čenaju i Ahmedabadu, Sao Paolu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

13. jun 2017. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

13. jun 2017. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

13. jun 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

13. jun 2017. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave