OIE

Albanija objavila tender za izgradnju hidrocentrale Kalivac

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i industrije Albanije objavilo je tender za izgradnju hidrocentrale Kalivac (HE Kalivac) na reci Vjosa sa koncesijom na 35 godine za proizvodnju električne energije. Projekat, koji uključuje i izgradnju brane za potrebe centrale, treba da bude baziran na javno-privatnom partnerstvu, saopštilo je ministarstvo.

Hidrocentrala Kalivac treba da bude izgrađena nedaleko od sela Kalivac na jugu Albanije, kaže se u saopštenju objavljenom na Internet sajtu Agencije za javne nabavke Albanije.

Ministarstvo precizira u saopštenju da Albanija dobija 100% električne energije iz hidrocentrala, dodajući da nijedno veliko postrojenje za proizvodnju struje nije izgrađeno u toj zemlji više od 30 godina. Sedam hidrocentrala srednje veličine ukupne instalisane snage 130 megavata je sagrađeno između 2012. i 2015. godine.

Prema podacima u izveštaju Energetske zajednice iz 2008. godine o energetskoj situaciji u Albaniji, 98% struje proizvedeno u toj zemlji je dobijano iz hidrocentrala, najvećim delom iz tri takve centrale na reci Drin. Jedina centrala koja je koristila gorivo, Fier je zatvorena zbog dotrajale tehnike i visoke cene nafte. Ta centrala je imala šest postrojenja sa po 31 megavata instalisane snage.

Ministarstvo je odredilo šest kriterijuma za dobijanje koncesije – vrednost koncesione naknade, uticaj na životnu sredinu i društvo, instalisana snaga centrale, rokovi za završetak projekta, spajanje na nacionalni sistem prenosa električne energije i pregled i procena radova koje je obavio dosadašnji koncesionar.

Ministarstvo energetike i industrije Albanije je raskinulo ugovor o koncesiji za hidrocentralu Kalivac sa italijanskom kompanijom BEG koja se obavezala da izgradi centralu instalisane snaga 108 megavata 2012. godine. BEG nije završio projekat a podneo je niz tužbi protiv lokalnih firmi koje je angažovala na izgradnji hidrocentrale.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

31. maj 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

31. maj 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

31. maj 2017. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

31. maj 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.