OIE

Slovaci grade fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Slovačka kompanija Holc-konsalting će u Makedoniji graditi fabriku za proizvodnju peleta od poljoprivrednog i šumskog otpada.

Prema pisanju makedonskih medija, državna kompanija Makedonski šumi potpisala je memorandum o saradnji sa slovačkom kompanijom Holc-konsalting koja se bavi proizvodnjom peleta i peći na pelet. Slovačka kompanija će u fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji uložiti 10 miliona evra i zaposliti 500 radnika.

Makedonska kompanija će, s druge strane, obezbediti sirovinu i logističku pomoć za izgradnju postrojenja.

Lokacija na kojoj će postrojenje biti građeno još nije poznata, a Holc-konsalting razmatra dve opcije. Odluka će biti doneta u naredne dve nedelje, javili su mediji. Za sada se zna da bi lokacija trebalo da se nalazi u blizini Koridora 10 i pruge.

Holc-konsalting planira izvoz biomase dobijene od šumskog i poljoprivrednog otpada koji do sada nije korišćen uglavnom u Italiju. Pet do sedam odsto proizvodnje biće plasirano na makedonsko tržište. Kompanija ne planira da se oslanja samo na sirovine poreklom iz Makedonije, već i da ih uvozi iz SAD i Ukrajine.

Holc-konsalting, kompanija sa sedištem u Trenčinu u Slovačkoj, osnovana je 2012. godine sa ciljem da obezbedi efikasna rešenja za grejanje po niskoj ceni. Prema najavama, investiciju u pogon za proizvodnju peleta u Makedoniji pratiće izgradnja i postrojenja za proizvodnju peći na pelet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW nagrade

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade

9. februar 2017. - Javno glasanje za dodelu Evropske nagrade za održivu energiju u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji je otvoreno do 2. juna

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

9. februar 2017. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

9. februar 2017. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

9. februar 2017. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica