Električna energija

Severni Kipar ratifikovao energetski sporazum sa Turskom

Photo: YouTube/NewsBeat Social

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nepriznata Turska republika Severni Kipar ratifikovala je sporazum sa Turskom o izgradnji podvodnog kabla za snabdevanje električnom energijom.

Protokol, koji podrazumeva saradnju u oblastima električne energije, nafte, prirodnog gasa i obnovljive energije, odobren je od strane pedesetočlane Skupštine Severnog Kipra. Za je glasalo 39 poslanika, četvorica su bila protiv a sedam nije glasalo.

Turska i Republika Severni Kipar potpisali su protokol na marginama 23. Svetskog energetskog kongresa 11. oktobra prošle godine. Sporazum podrazumeva obnovu energetske infrastrkture, razvoj stabilnog sistema snabdevanja, izgradnju povezanog energetskog sistema, uzajamnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora, primenu propisa u oblasti energetike i istraživanje novih izvora nafte i prirodnog gasa.

Nakon glasanja u Skupštini, ministar privrede i energetike Severnog Kipra Sunat Atun izjavio je da je cilj protokola održiva, jeftina i čista energija. Kako bi to bilo postignuto, zemlja će biti integrisana u turski sistem prenosa energije, dodao je on.

Ministar je pojasnio da će obnovljivi izvori države uskoro biti ponuđeni na tenderu, dok će za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije biti date subvencije.

Predsednik Republikanske turske stranke u Severnom Kipru Tufan Erhurman ocenio je da će sporazum sa Turskom obezbediti lakši pristup jeftinoj i kvalitetnoj električnoj energiji na ostrvu.

Sporazum su odmah nakon potpisivanja kritikovali zvaničnici Kipra, koji tvrde da on nije u skladu sa međunarodnim pravom i da se radi o provokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

20. januar 2017. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

20. januar 2017. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

20. januar 2017. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.

EU prekogranicnu taksu CBAM prosiriti preradivacki preradjivacki

EU će prekograničnu taksu CBAM proširiti na prerađivački sektor

20. januar 2017. - Evropska komisija sprovodi studiju o mogućnosti proširenja CBAM-a, prekograničnog poreza na CO2, na naredni segment lanca snabdevanja